Mulčování

Mulč je jakýkoliv pokryv povrchu půdy organickým materiálem a já si pěstování svých rostlin nedokážu bez mulčování vůbec představit. Nejčastěji používám posečenou trávu a to především ve stavu mírně zapařeném. Mulč cpu taky do květináčů třeba citrusům, ale v tomto případě trávu lehce předsuším. Obsah koše sekačky vysypu na vydlážděný dvůr a tráva velmi rychle proschne.

Pozitivní účinky mulčování tady nebudu podrobně rozebírat, každý je s nimi jistě dobře obeznámen. Já chci letos ve skleníku vyzkoušet mulč živou. Pro tento účel je ovšem velmi důležité pečlivě volit rostliny, které jako pokryvné přízemní patro použijeme. Není moudré vybrat rostliny, které vypařují veliké množství vláhy a enormně by tak zvýšily ve skleníku vlhkost. Je zde riziko větší pravděpodobnosti výskytu houbových chorob. Populární je výsev hořčice pod rajčata, ale ta roste hodně bujně a je potřeba ji zastřihávat. Skvělou volbou je bazalka, o které je známo, že zvyšuje úrodnost rajčat až o 25%, ale rovněž ona se umí docela rozrůst.

Dokonalou rostlinkou, která bude letos tvořit přízemí mým rajčatům a hlavně paprikám ve skleníku je saturejka. Tato bylinka je vysoká kolem 20cm, je možné ji vysazovat docela nahusto a hlavně má velmi drobné lístky, takže neodpařuje tolik vláhy. Úžasné ale je, že během svého růstu uvolňuje saturejka velké množství vonných silic, které mají antiseptické a antibakteriální účinky. Saturejka nádherně voní a báječně ozdraví prostředí ve skleníku. U nás je tato bylinka velmi oblíbená a přidáváme ji hlavně do luštěnin a mletého masa.

A bonus navíc? Saturejka má jedno neobvyklé uplatnění. V lidském organismu vyvolává vzrušení, čímž přispívá k odstranění frigidity žen a impotence mužů, a proto se stala součástí nápoje lásky.

3 thoughts on “Mulčování”

  1. Aha, tak proto nám to i po třiceti letech funguje! 🙂 Ale já používám saturejku horskou, mám keř, kdybych ho každé jaro nešmikla skoro u země, měl by průměr i výšku půl metru. To asi není ta saturejka, která by se mohla používat jako mulč ve skleníku. Navíc má ráda sucho a to ve skleníku nebude. To si umím představit spíš některé nízké odrůdy bazalky.

  2. Taky jsem měla horskou, teď si uvědomuju, že už tam asi není 🙁 Ještě mám pytlík nasušené. Klape nám to 36let, ale jelikož ji moc nepoužívám(už se asi měsíc chystám uvařit k obědu fazole 😉 ) tak saturejkou to asi nebude :-)))
    Janino, vysej ty pidi aksamitníky, ať nemusíš bojovat s případnýma mšicema.

Napsat komentář: Monika Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *