31. leden 2022

Včera jsem jako přílohu k obědu vyráběla bramborový salát s červenou řepou, který je v naší rodině velmi oblíben. Řepu jsem samozřejmě uvařila. Od přípravy oběda jsem neustále odbíhala k obrazovce televize a sledovala Nadala ve finále Australian open. Nějak jsem se nesoustředila a vývar z řepy jsem vylila. Já husa! Tolik užitečného přírodního hořčíku v kanalizaci.

Tak třeba zrovna papriky mají hořčík ve veliké oblibě a právě díky němu mají krásně tmavě zelené listy. Atom hořčíku je součástí molekuly chlorofylu, který v průběhu fotosyntézy absorbuje energii světelného záření a používá ji k syntéze sacharidů. Chlorofyl se jeví jako zelený a udává tak barvu všem fotosyntetizujícím rostlinám. Rostliny paprik jsou zdravé, pokud mají hezky tmavě zelené listy a lístečky , které jsou mladé a tvoří vegetační vrchol světle zelené. Tak je to v pořádku. Naopak u rajčat velmi světlý vrchol signalizuje počínající chlorózu.

Jak už jsem kdysi psala, tak při používání hořečnaté soli, což je chemicky síran hořečnatý, hrozí nebezpečí, že síranový anion zreaguje s vápníkem obsaženým v půdě, molekula nabere vodu a vznikne sádra, která nám „zasádruje“ zeminu a to není dobře. Takže prosím nevylévat vývar z červené řepy, je to poklad.

Jdu tedy vyhledat v kompostovém kyblíku slupky z řepy, kterou jsem použila na tvorbu růže no a tu do vývaru hodím taky, už je docela povadlá.

2 thoughts on “31. leden 2022”

  1. Sledovala jsem holky, to radši komentovat nebudu a Nadala…kupodivu jsem u toho taky měla oběd s řepou 🙂 …ta se pomalu dusila s hovězím v troubě a já mohla v klidu nerušeně čumět 😉
    Hele, to: nevylévejte vodu z brambor, ty píšeš z řepy…hmm, dobrý, ale ta voda je hodně osolená přece?!?

  2. Holkám to zrovna moc nešlo, ale někdy se nedaří, to znám moc dobře. Vyhrát, když se nedaří, je umění šampionů.
    Pokud mám v plánu vývar dále použít, tak ho nesolím. Já vařím hlavně slupky z brambor a nepoužívané odkrojky zeleniny, no a nesolím.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *