20. duben 2024

 

Denně jsem se kochala krásou svých tří tomelů. Dokonce jsem je pečlivě živila. Vypadaly velmi nadějně a založily spoustu květů. Jeden zcela nenápadný mrazík a je po parádě. Vůbec by mě nenapadlo, že ten chlad bude až tak fatální. Doufejme, že stromky najdou nějaký záložní zdroj a vzpamatují se.

Stejně dopadla réva. Ještě nikdy mi réva na dvoře u mého spacího psího kotce nezmrzla. Každým rokem jsou jarní mrazíky, ale zřejmě bylo vše až moc narašeno a řídká pletiva to nezvládla. Bohužel.

Obdivně tedy postávám u asiminy, obdivuji obrovské množství zajímavých hnědých zvonečků a znovu mě fascinuje její naprostá odolnost. Tento stromek ještě nikdy nezklamal a úrodou potěší každým rokem bez přestávky. Loni jsem rozdávala plody po bedničkách a stejně jich byl nadbytek. Rovněž citrusy a fíkovníky jsou spolehlivé. A to jsem je vystěhovala ze zimoviště už hodně dávno. Jenže právě proto jsou zocelené, nemají překotně narašené řídké výhony, které by zmrzly. Dokonce jsem venku u zdi opomněla tři rajčata a ta taky přežila bez následků.

No těch kotrmelců v počasí bude zřejmě ještě několik.

2 thoughts on “20. duben 2024”

  1. To mě mrzí. Pro révu a kiwi to bude zlé. My jsme večer raději obalili paw paw dvěma vrstvami silnější netkanky. Poprvé má mraky květů. Hlavně, aby ji navštívili opylovači, ale prý kvete až 3 týdny, tak snad někomu zachutná až se oteplí.

  2. Moje mrňavá asimina, kterou jsem si koupila před týdnem přežila hustý dým z požáru, který jsme tady měly, narozdíl od rajčat a některých paprik, které stály hned vedle ní. Rajčata jsou všechna kaput, paprik zůstala asi polovina, ale Asimina si ani nevšimla, že by byly kolem nejaké splodiny, nebo vysoké teploty, vypadá úplně stejně, jako předtím. Takže potvrzuji, je to opravdu velmi odolná rostlina.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *