10. říjen 2019

Hlíva je úžasná superpotravina, která podporuje naši imunitu a u nás v kuchyni má stálé místo. Manžel si často vaří guláš, ten ale bývá docela ostrý a to já nerada. Rozhodla jsem se, že se této houbě budu při vaření více věnovat a zařadím do svého jídelníčku více variant její úpravy. Ukuchtila jsem tedy hlívový paprikáš a jako přílohu zvolila bezlepkové těstoviny. Moc se mi to povedlo a většina surovin byla z vlastní produkce. Ještě jsem si v receptech vyhlédla hlívového kubu, ale musím koupit nějaké domácí sádlo, bez něj by to nebylo ono.

Letošní sušená rajčata jsou exkluzivní, Díky použitým vajíčkovým ruským odrůdám mají téměř totožný tvar, nádherně červenou barvu a díky mému doslova vymazlenému nálevu pak skvělou chuť. Někteří lidé jsou ochotni si přede mnou kleknout na kolena, aby si nějakou skleničku vyprosili. Suším i v tomto období a to je nebývalé, skvělým pomocníkem je totiž již kupodivu puštěné topení. Už teď vím naprosto přesně, kam příští rok ta skvělá ruská rajčata nasadím a výrazně navýším jejich počet.

Mám v tyto dny spoustu volného času a to není dobře, už jsem si totiž stihla vyhlédnou přibližně třicet nových a naprosto výjimečných odrůd rajčat, bez kterých si svoji příští sezónu vůbec nedovedu představit. Já snad budu muset zrekultivovat i prostor za plotem těsně u řeky.

Původně jsem měla v plánu příští rok počet odrůd a rostlin výrazně omezit, ale plánujeme s Evou založit tradici  Mezinárodní výstavy rajčat a musíme mít tím pádem co vystavovat. Na tuhle výzvu se hodně těším.

8 thoughts on “10. říjen 2019”

  1. Tak jelikož se pokračuje žravou diskusí(doufám, že to zůstane bez následků 😉 ) tak k sádlu: ty si neškvračíš domácí sádlo? My už od počátku vrbecké farmy. Berem sádlo, děláme si oškvarky, sádlo. Nemusíme hodně naráz, máme žranici 😉 častěj do roka 🙂

    1. Z Vrbky jsem ještě nic nekupovala, to si tam můžu jen tak dojet a koupit sádlo, nebo je třeba si to dopředu objednat. Kamarád dělá super škvarkovou pomazánku, tak bych to taky prubla.
      O čem jiném, než o žrádle, by měla být diskuse v tomto počasí. Existuje spousta témat, ale některá jsou bohužel s hvězdičkou.

  2. Čo keby si si založila aj domáce pestovanie hlivy? Určite by si našla nejaké podpníky na naočkovanie sadby.Ja som zase včera nahľadala v lesoparku pri venčení našej podarenej dvojice krásne Slizniakovce sosnové , chystám sa z nich urobiť hubovú držkovú. Zaujímavé na nich je,, že tepelným spracovaním menia farbu z hnedooranžovej na fialovú.

    Semená rajčín objednám na budúci týždeň a celkom sa teším na prípravu realizácie tej výstavy rajčín k budúcemu roku.

    Počas písania týchto pár riadkov som bola ešte celý čas zaneprázdnená hádzaním loptičky našej slečne Daisy- crazy, sem- tam mi aj ona ťukla do klávesnice a musela som opravovať jej príspevky .

  3. Objednává se předem Jani a minule ani neměli. Nakonec si Tom u Kusáků objednal z farmy Javorník(někde na Valachoch) Kusáci tam hodně berou bio maso. Evi, slizniakovec…to je jako u nás klouzek? předpokládám..? Tak těch u nás byla pár týdnů zpět plná zahrada, plný Háj. Už to ani nikdo nechtěl..Čekám, jestli se po dešti ještě neobjeví václavky, ty u nás v kyselici bezkonkurenčně vedou. S pejsankou máte veselo 🙂

    1. Nie, nie je to Klouzek(slovensky Masliak), česky sa táto huba volá Slizák lepkavý Chroogomphus rutilus- má lupene treba mu ale, ako klouzku zošúpnut šupku z klobúčiku, je pomerne mäsitý, tuhší ako masliaky, pri varení mení farbu z hnedo-oranžovej na fialovú. Je výborný okrem iného aj svojou farbou nakladaný v octe. Pri tohoročnom suchu u nás nejak nerástlo veľa ani masliakov.

    1. No předešlý týden už nebyly(šmarjá, mne netrknulo ti říct 🙁 ) Nosila jsem kde komu, ze zahrady jsem podělila i všechny známé. Teď musíš počkat, jestli se něco objeví. Slibuju, že už dám vědět.

  4. Evi, díky za upřesnění…tak tuhle houbu snad vůbec neznám, či možná kolem ní někde chodím, ale nesbírám…páč fakt neznám(a myslím, že bych ani teď nepoznala)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *