9. říjen 2019

Včera jsem si bohužel pustila video o tom, jak jsou některé potraviny obrovsky škodlivé pro náš druhý mozek a to střeva. Hlavně spousta konzervačních látek, kupříkladu v lahůdkových salátech, naši střevní mikroflóru doslova decimuje a v tom lepším případě pouze brání jejímu množení. Pěkně hnusné jsou rovněž všechny kolové nápoje. Ne že bych tohle už dávno nevěděla, ale snímek mi tento fakt opět velmi důrazně připomenul. Dost mně vyděsilo, jak veliké množství právě těchto potravin jsem včera markovala na pokladně.

Po směně jsem měla pekelný hlad a bloumajíce mezi regály jsem nebyla schopná nic vložit do nákupního košíku, všechno mi přišlo naprosto nejedlé. Nakonec jsem koupila jen vaničku hlívy ústřičné, kelímek řeckého jogurtu a tvarůžky. Po příjezdu domů, kde voněl čerstvě upečený žitný chleba, jsem se hladově vrhla na zbytky mého nádherně barevného oběda, měla jsem rizoto z naturální rýže, mangoldu a cherry rajčátek. Dnes se těším na ty tvarůžky a nějakou mňamku z hlívy.

Pod naším obrovským ořešákem je spousta ořechů, ale jsou malé a jejich množství je zanedbatelné oproti létům minulým. Strom napadla vrtule ořechová, či jak se ten zmetek jmenuje, a decimuje mi úrodu. Přitom já mám většinu vánočního cukroví založeno na skutečnosti, že mám dostatek právě vlašských ořechů. Naše mandloně jsou ještě mladé a úroda skromná, lískové ořechy si uskladní na zimu veverky, nikdy mi nic nenechají. Asi přejdu na kokos, ten je dostupný a mnoho nestojí.

Leje, fouká a je kosa, nevystrčím nos z baráku. Stále se snažím porazit dotírající chřipkový virus, mě kdyby teď někdo pustil žilou, tak vyteče zázvorová šťáva.

5 thoughts on “9. říjen 2019”

  1. Tak většinu popsaného jím vyjímečně, neb si doma vařím i ty saláty připravuju sama. Bohužel na colu mám úchylku, i když jsem ji na pár měsíců úplně vysadila, postupně v tom zase ,,jedu“. Vždycky říkám, že je dobře, že jsem nikdy nezkoušela žádnou z legálních či nelegálních drog, protože jestli mi něco nenadělili, tak vůli. A vypěstovala jsem si kofeinovou resistenci asi 🙂 protože klidně stáhnu půl litru coly a byla bych schopná usnout ještě se sklenicí u huby 🙂 Ovšem tak zdravě, jako ty tedy nejíme, to určitě ne, nějaké ty hříšky by tam byly 😉 Zrovna jsem koupila kuře na upečení. Pečené kuře mám fakt ráda, no Tom sice brblá(takže ještě neví, že je v ledničce 😉 ) ale nakonec si na něm taky pochutná. Nějaké domácí by sice jistě bylo zdravější, ale bohužel mi nechutná, smrdí mi 🙁 nepochutnám si na něm. Tom chce místo toho raděj krůtí. Ač vím, že je mnohem zdravější, než to ,,chemické“ kuře, prostě….kuře to není.

  2. Já už pověsil do špajzu první várku klobás bez tepelné úpravy, neuzené, začínají tmavnout a sesychat. O kvašení se postarají startovací kultury a bakterie mléčného kvašení, žádné éčka a hnojiva E-252. Takže se na ně za chvíli vrhnu. 😀

  3. Nádhera! Já pokud mám chuť na nějaké „uzeniny“, tak volím přesně tuhle variantu, koupím si nějaký hodně kvalitní fermentovaný salám, domácí klobásky bohužel nemám. Jestli nakonec nebudu lístek na vlak kupovat já.

  4. 😀 Ty kupované bohužel éčka obsahují, musí kvůli bezpečnosti-botulinové bakterii. Člověk už předtím neuteče, cpou to do všeho, aspoň by o tom měl vědět a tu mikrofloru obnovovat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *