První výživa po výsadbě rajčat

Protože mám vždy velikou starost o to, aby kořeny mých rajčat byly v dokonalé formě a byly schopné bez problémů zásobovat nadzemní část rostliny živinami, napíši něco málo o prvním hnojení po vysazení přísady do skleníku nebo na záhony.

Pokud jsme půdu na podzim dobře připravili a vysazujeme zdravou, pevnou a krásně rostlou přísadu se slušným kořenovým balem, budou jí živiny prvních čtrnáct dní bohatě stačit. Budou jí stačit určitě mnohem déle. Nyní je nejdůležitější postarat se o kořeny a nedat možnost patogenům, aby se do nich dostaly a způsobily vadnutí. Existuje spousta patogenů, které atakují ranky a útočí i na zdravé buňky pomocí speciálních rozrušujících fermentů a způsobují tak vadnutí rostlin a to nejen rajčat, ale taky okurek, paprik, lilků a mnoha dalších. Nejnebezpečnější z nich je Fusarium. V tomto boji je potřeba kořenům pomoci.

Vynikajícím prostředkem, který brání těmto patogenům narušovat buňky je Sorbitol nebo taky Sorbit. Jedná se o alkoholický cukr, který se používá jako náhradní sladidlo pro diabetiky. Dokonalá je taky skutečnost, že tato látka slouží zároveň jako zdroj energie pro organismy, jejichž významnou vlastností je antagonistický vztah vůči jiným druhům hub vyskytujících se v půdách jako je právě Fusarium a taky Verticilium. Jde hlavně o houby rodu Trichoderma. Právě symbióza kořenů s těmito houbami je pro rostlinu velmi prospěšná.

Jednu polévkovou lžíci Sorbitu rozmícháme v 10l vlažné vody a ke každé rostlině nalijeme půl litru takového roztoku. Zálivku zopakujeme ještě jednou po čtrnácti dnech. Kořeny se budou cítit ve formě a budou dokonale připravené přijímat živiny potřebné ke zdravému růstu.

Na výsadbu rajčat je jistě ještě spousta času, ale člověk by měl do sezóny vstupovat teoreticky dokonale vyzbrojen. Trichodermu je vhodné přidat do půdy už při výsevu.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *