16. leden 2019

Moje okenní parapety pomalu začínají zaplňovat sazenice paprik. Vypadá to sice docela neesteticky, od každé odrůdy mám dva kousky a jsou vysazeny vždy do jiných květináčků. Snažím se tak zabránit zmatku, který nastane téměř vždy záměnou jmenovek. Jmenovky tak nejsou žádné a já mám v sešitě pečlivě poznamenáno, která paprika má jaký kelímek.

Na první pohled je vidět patrný rozdíl mezi hybridními odrůdami Aries a Partner, které jsou viditelně vyšší a celkově mohutnější než nehybridní Fatima či Vesta. Velmi slušně si vede Palermo vyseté z vybraných semen koupeného plodu. Loni mně tato paprika naprosto nadchla a její nádherné plody zaplnily spoustu zavařovacích sklenic. V Lidlu jsem koupila nádherné oranžové kapie, semena už klíčí, jsem zvědavá.

Vůbec se mi ale nelíbí fakt, že letos koupená semínka odrůd Kaskada, Meika a Ozarovska, se vůbec nemají ke klíčení a to jsem je vysela 5. ledna. Mají naprosto dokonalé podmínky jen s tím rozdílem, že jsem je vysela do rašelinových tablet a ty ostatní do kompostu. Ještě chvíli počkám a pak provedu další výsev tentokrát do namíchané zeminy. Rajčátkům se naopak v jiffech daří skvěle.

Marina tvrdí, že rašelinové tablety rychle vysychají a tak si je upravuje tím, že rozmíchá ve vodě jíl a tablety roztokem přelije. Tak to se mi zrovna provádět nechce, i když už jsem i já koketovala s možností, že rozpustím několik kuliček bentonitového steliva pro kočky a tablety tím naočkuji.

8 thoughts on “16. leden 2019”

  1. Ano, máš pravdu Evi. Paprika v riflích roste nádherně, jen už je důkladně prokořeněná a já ji budu muset co nejdříve přesadit, neplatí pro ni bohužel to co pro rajčata – přisypáváni zeminy. Asi jí věnuji jeden galonový textilní květináč.

  2. Jani, neplánuješ náhodou objednávať miniventilátor na USB prípojku do skleníka za 5.12eur( na slovenskej stránke je o 3 eurá drahší) a k tomu aj malý nabíjací solárny panel tiež na USB- za 12.99 eura, ako má Vladimír? pozerala som na nete, adresy:
    ventilator:
    https://cz.gearbest.com/air-cooler-fan/pp_009386566059.html

    panel:
    https://www.banggood.com/Excellway-5V-10W-Portable-Solar-Panel-Slim-Light-USB-Charger-Charging-Power-Bank-Pad-p-1297325.html?rmmds=buy&cur_warehouse=CN
    Pridala by som sa .

  3. V tomto se vůbec nevyznám, myslíš, že takový ventilátor ve skleníku něco zmůže? Pokusím se zeptat manžela, je elektroinženýr.
    Takže mi bylo vysvětleno že : pokud mám k dispozici elektřinu, nepotřebuji solární panel, že ventilátor by měl být zabudovaný ve stěně, aby teplo šlo ven, že pokud otevřu oboje dveře, tak ventilátor nemá smysl. Navíc máme dva veliké ventilátory doma, které používáme v létě v podkroví, aby se tam v tom vedru hýbal vzduch.
    Závěr tedy je, že objednávat nic nebudu.

  4. Uvidím, ako sa osvedčí Vladimírovi, rozmýšľala som hlavne pre lepšie opeľovanie a pohyb vzduchu, ja mám v skleníku iba 1 dvere a 3 otváracie okná. Klasické veľké ventilátory mám aj ja, aj prívod elektriny v skleníku, ale to by som nepoužívala určite pri 220 v, aby nedošlo k nejakému skratu, ( pred 2 rokmi som tam dala pri hroziacich mrazoch na noc ohrievač s ventilátorom a obhorela mi zásuvka- našťastie mi to vyhodilo len poistky).Odvtedy nič také neskúšam. Obe tie Vladimírove zariadenia majú napätie 5 v a výkon (príkon) 5W . A ten malý solár vyzerá šikovne aj na použitie na nabitie mobilu napr. v prírode za slnečného počasia.

  5. Vladimír má zahradu daleko od domu, ale ty můžeš kvůli opylování rostlinami klidně zatřást.

    Máš pravdu, ten malý solár je skutečně rozkošný. Ale. Pokud já jsem v přírodě, tak mně vůbec neznervózňuje možnost, že by se mi vybil mobil a navíc ve slunečném počasí, to mám chuť ho naopak vypnout.

  6. Neviem, či by si aj ty chodila potriasať rastlinami každý deň, keby si musela absolvovať moje schody na záhrade okolo obeda v lete- ty máš rovinatý pozemok a ja všade kopec schodov( ešte aj v dome) a v kolenách artrózu. Ten ventilátor by mohol aj mierne ochladiť vzduch v najväčšej horúčave.
    Samozrejme sa ťa nesnažím presvedčiť na kúpu, aj ja som ešte len tak pozerala na nete, uvidím, ako bude fungovať Vladimírovi, potom sa rozhodnem. Mobil ma tiež netrápi, obyčajne ho ani nemám pri sebe- uviedla som to len ako možnosť, mladí chodia často kempvať a dá sa ním nabiť aj napr. led baterka…

  7. Nechci Tě odradit od koupě čehokoli, jen jsem se letos rozhodla minimalizovat zbytečnosti, navíc si nemyslím, že by takový ventilátorek ochladil ve skleníku vzduch byť jen nepatrně, kam by to teplo vyfouk? Vzduchem určitě pohne, ale zatřese to rostlinami? Chtělo by to vyzkoušet. Navíc nemám vůbec páru, kolikrát je potřeba takovou rostlinou zatřást, aby bylo opylování intenzívní. Díky dvěma dveřím mám ve skleníku kupodivu spoustu hmyzu a rajčata v něm budu letos pěstovat pouze v minimálním počtu, klidně s nima zatřesu a přitom pokecáme.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *