Citrusy na jaře

Byla jsem požádána, ať napišu o tom, co provádím na jaře s citrusy. Necítím se jako citrusář a vše dělám spíše pocitově. Svoje stromečky sleduji velmi pečlivě a snažím se přijít na to, co jim dělá dobře.

Kupovala jsem speciální hnojiva na citrusy a složitě míchala substrát. Časem jsem zjistila, že je to zbytečné. Je v podstatě jedno, v čem má rostlina ukotvené kořeny. Důležitá je výživa a hnojiva na citrusy taky nejsou potřeba. Pěstuji spoustu rajčat, kterým míchám nejrůznější lektvary a citrusy na ně reagují velmi dobře.

Stromky už nějakou dobu sídlí na dvoře, déšť je krásně umyl a sluníčko probudilo k životu. Snažím se je ostříhat a trvá mi to dlouho. Mám ráda hezky zapěstované koruny a střih bývá docela radikální. Někdy se k rostlině několikrát vracím, než jsem úplně spokojená. Pokud je potřeba přesazení, využívám především domácí zdroje. Míchám kompost a hrabanku z našeho zahradního lesíka, která má ideální kyselou reakci. V substrátu bývá spousta jehličí, kousky kůry a drobné větvičky. Nebráním se ani travním drnům. Pokud mám k dispozici písek, vermikulit nebo perlit, jen dobře.

Během sezóny hodně zalévám a hnojím. Používám hlavně vývary ze zbytků zeleniny, kvašené kopřivy a všechny směsi, kterými rozmazluji svoje rajčata. Občas zálivku okyselím kyselinou citronovou, kterou považuji za skvělé chelatační činidlo.

Citrusy mám krásné, zdravé a bohatě plodící. Nikdy jsem na nich nezaznamenala žádné škůdce.

2 thoughts on “Citrusy na jaře”

  1. Janičko jste prostě zahradní umělkyně.Opravdu velký klobouček .Prosím kde jste koupila citrusy ???Také bych chtěla vyzkoušet .Můžete mě poradit??Velice děkuji .A posílám pozdrav u jihu MoravyAt vám vše krásně roste

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *