Moje sušená rajčata konečně a zcela zaslouženě prorazila ve vysoké gastronomii a tak musí mít prémiovou kvalitu.
Letos jsem pěstovala na sušení pět odrůd a ani jedna nezklamala. Všechny bohatě zaplodily a rostliny netrpěly žádnými chorobami. Všechna tato rajčata mají mírně nebo více podlouhlý tvar a tak obava z nekrózy květního konce zde vždy je. Odrůdy jsem umístila na záhon a vysoce namulčovala. Ani jednou jsem je proti nedostatku přijatelného vápníku nestříkala, na rozdíl od rajčat pěstovaných na dvoře. Vše dopadlo k mojí veliké spokojenosti, páč jsem zabránila přehřívání kořenů.
Jednoznačným vítězem je ovšem Brazilec Santa Cruz Cada. Tato rajčata mají tvar slepičího vejce a hlavně velmi tlustou stěnu. Po usušení z nich tedy zbývá největší podíl „sušiny“. Je to pro mě velmi důležitá vlatnost. Suším je rozkrojená na poloviny bez semínek. Výsledek je prostě parádní. Nádherně červená naducaná rajčátka a všechna tvarově naprosto stejná. Ve skleničče vypadají skvostně.
Příští sezónu poroste 15 rostlin této velmi produktivní odrůdy na dvorním VIP záhonu.