8. červen 2023

 

Vzhledem k velmi studenému jaru a celkově nepříznivým podmínkám jsem měla intenzívní vnitřní pocit, že letos to nebude rajčatový rok. Včera dopoledne mi ale vše připadalo ideální. Už dlouho jsem neměla tak nádherné rostliny rajčat s listy bez jediné skvrnky. Jen některé starší jsou popálené od sluníčka. Dokonalé zdraví mých rajčat může dosvědčit Markéta, která se přijela na můj tomatoeden o víkendu podívat.  Tento optimismus mi vydržel do jedenácté hodiny, kdy začalo pršet a lilo až do večera. Naštěstí od provedení postřiku uplynuly 4,5 hodiny a tak doufám, že si z něj rostliny něco vzaly.

Mám dojem, že mi u masitých odrůd pěstovaných v plachťáku vázne opylování. Rostliny krásně rostou, jsou naprosto zdravé a až nadstardně bohatě kvetou. Plody ovšem nikde nevidím. Rajče je samosprašné, opylovače nepotřebuje, vystačí si samo. Rostliny jsou uvázané k bambusovým tyčkám, které jsou v kontaktu s plachtou a pokud fouká, tak je s nimi cloumáno. Já  do nich taky často ťuknu. Pyl je z nějaké záhadné příčiny zřejmě neaktivní. V plachťáku nebývají vysoké teploty a není tam vlhko. Naopak zvednutá bočnice a otevřený vchod způsobují slušnou cirkulaci vzduchu. Každá rostlina startuje kvetení nehezkým složeným květem, který ihned odstraním.

Naopak odrůdy icicle mají plod vyvinutý z každého květu. Já ta masitá rajčata miluji, ale jestli já se na ně na nějakou dobu nevyprdnu.

Radost mi dělají odrůdy cherry, které naopak plodí velmi slušně. Složená květenství odrůdy Camelot jsou nádherná, rostlina stojí v nopáku pod převisem střechy a neprší na ni. Velmi vděčná je ruská Thumbelina, kterou nerozhodí vůbec nic a vypadá skvostně. Dala jsem šanci několika rostlinkám ze samovýsevu  a ta nejstarší z nich je plody doslova nacpaná.

 

1 thought on “8. červen 2023”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *