28. červen 2023

 

Na fcb už se objevily obrázky s plody rajčat masivně postižených nekrozou květního konce. Pěstuji tento rok spoustu podlouhlých odrůd a právě ony jsou na tuto fyziologickou poruchu náchylné. Všechny plody velmi pečlivě sleduji a není to tak dávno, co jsem na rajčatech Slivky Gurman pozorovala tmavé tečky. Jak se ukázalo, moje obavy byly zcela zbytečné, páč šlo o začínající antho zabarvení.

Přesto jsem rostliny postříkala mono vápníkem a zatím je vše v pořádku. Snažím se černání špiček v důsledku neschopnosti kořenů přijímat vápník z půdy zabránit. Přehřátí kořenů zabrání vysoká vrstva mulče a já používám posečenou trávu. Na mém VIP záhonku se mi samovolně rozmnožily jahodníky a momentálně mám problém vůbec přízemní část rostlin rajčat najít. Jahodníky perfektně stíní a půda se tak nepřehřívá. Nasbírala jsem spoustu vaječných skořápek a tak je naložím do octa a rostlinstvu přidám do zálivky. Možná taky zopakuji postřik glycerolem, aby živiny lépe svištěly od kořenů vzhůru a od listů dolů. Občas přidám do zálivky lžičku kyseliny citronové, aby se  přítomný vápník vyvázal z nerozpustných solí.

Letos zkouším část rostlin zalévat hodně a část téměř vůbec. No jsem zvědavá na srovnání.

4 thoughts on “28. červen 2023”

  1. Dobrý den, prosím v jakém poměru prodáváte kyselinu citrónovou s vodou?
    Děkuji za vaše příspěvky, každý den je hltám. Ať se dále daří 🙂

  2. Dobrý den, na jak dlouho se mají skořápky naloží do octa? Pak z nich uděláte prášek a pomocí zálivky se dostanou na hlínu k rajčeti?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *