1. červen 2023

 

Neměla jsem dnes v plánu nic psát, ale když je Katka nemocná a v klidu si může číst, tak jsem se tedy hecla 🙂

Vysoká sluneční aktivita v posledních dnech je příčinou toho, že teploty ve skleníku stoupají extrémně vysoko a rostliny trpí. Nemám jich tam mnoho, jen papriky a dvě rajčata, která si toto stanoviště vybrala dobrovolně tím, že zapustila kořeny skrze drenážní otvory v květináči. No zřejmě už tohoto kroku litují. V rohu si ovšem masochisticky libuje fíkovník. Nad rostlinstvem jsem se slitovala a instalovala stínící tkaninu. Včil tam můžu chvilku pobývat i já.

Plachťák stojí ve stínu vysokých stromů, uvnitř není nijak nesnesitelné vedro, ale vykasala jsem jihovýchodní bočnici. Okamžitě toho zneužil kosák, rozhrabal mi mulč a nafrkal mi ji na můj krásný zelený tepich 🙁

Ovšem na našem subtropickém dvoře to žije. Všechny návštěvy neskrývaly obdiv nad mými citrusy. Zřejmě dokonale přezimovaly ( citrusy nikoli návštěvy) a vypadají exkluzivně. Jeden vedle druhého. Včera jsem přesadila Růžový citroník do velikého květináče terakotové barvy a dostal dokonce vlastní podmisku téhož odstínu. Povýšil tak mezi elitu a okamžitě to pochopil. Odměnil se prvním obrovským květem.

Nádherné jsou všechny tři granátovníky.

Je radost, sníst si v takovém prostředí snídani.

2 thoughts on “1. červen 2023”

  1. Ahoj

    tak moje čítanie a liečenie prerušilo náhle zhoršenie zdrav.stavu nášho domáceho miláčika potkanika Dumba Fuzika. Veterinar ho operoval a zistil, že mu už nie je pomoci. Dali sme mu zbohom a poslali ho ku kamarátom do piškotoveho neba. Preplakali sme dva dni a momentálne v aute brúsime cesty Tvojej domoviny s dcérou za prijímačkami na LF šnura Praha, Olomouc, o týždeň Brno.
    Nestihla som poliať, tak snáď sprchne.
    Tiež nebude mať kto odháňať drozdy, ktoré s rozkošou ryju do mojich vyvýšenych záhonov hlboké diery, hľadajú dažďovky,larvy a ničia mi korene. Minulý rok také nápady nemali. A sú drzé ako vši a vôbec sa ma neboja. Musím na nich niečo vymyslieť. Sused má este dosť čerešní, potom ríbezle, nebude sa im chcieť odísť
    Nech sa darí

    Katka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *