27. leden 2022

Domluvily jsme se s dcerou, že si pořídíme kompostér bokashi. Pokud se člověk stravuje mimo domov, nepotřebuje řešit, co udělá s organickým odpadem. Jenže u nás doma se vařit musí, spotřebováváme hromadu zeleniny a odpadu je tak spousta. Nemám problém ho umístit na kompost nebo zahrabat do skleníku, foliovníku nebo přímo na záhonky. Tam by se ho vešlo mnohonásobně více. Bokashi kompostování se mi ale líbí a tak jsme si vybraly dva kompostéry, páč na dva kusy byla zvýhodněná cena.

Jenže holka byla netrpělivá, vybrala si drahý designový kousek a postavila ho do kuchyně. Načež zjistila, že zvolila vermikompostér a potřebuje tedy kalifornské žížaly. Tím ovšem udělala radost dětem. Byla jsem zrovna u nich, když žížalky dorazily a tak jsme vermikompostér slavnostně uvedli do provozu. Jen se obávám, že u nich budou žížaly permanentně přežrané.

Taky mně se tento nápad zalíbil a tak už i já mám doma malinko skromnější ale sympatický plastový exemplář, dorazil včera, a na násadu žížal ještě čekám. Už se těším, až budu svému rostlinstvu servírovat žížalí čaj.

3 thoughts on “27. leden 2022”

  1. Dobrý den, jestli můžete, tak ho ještě vraťte. Je to škoda peněz. V těchto rozměrech ( a domácích podmínkách ) a pokud máte zahradu, je takový vermikompost naprostá kravina. Mrkněte na sbazar, kolika se chtějí lidé zbavit. Sama žížaly mám a testovali jsme i Urbalive. Je to na delší debatu.
    Snad toto ani nezveřejňujte.

    1. Dobry den, mate naprostou pravdu 🙂 taky jsem si chtela poridit urbalive,ale kdyz jsem koukala,kolik lidi se jich zbavuje,tak mi to bylo divne,poridila jsem si tedy europrepravky a mam ted zizali v garazi uz 3.rokem,ale zahradu mam taky 🙂 Je to spis takova zabava,kdyz jeste budu zakladat klasicky kompost na zahrade,ale nakonec si ho necham jen kvuli tomu ,,zizalimu,, caji, ktery se v normalnim kompostu neudela…. i kdyz to ten pravy,, zizali ,,caj vlastne ani neni,ten pravy se dela probublavanim uz hotoveho kompostu a to moc lidi vlastne ani nevi.

  2. Děkuji za upozornění, ale vracet nic nebudu. Vyzkouším a pokud to nebude fungovat, tak se nezhroutím. Omyly a chyby jsou zde od toho, aby se z nich člověk poučil. Těch pár korun mě nezruinuje a nádoby můžu využít jako truhlík pro květiny.
    Komentář zveřejním, třeba bude někomu užitečný při rozhodování.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *