15. prosinec 2022

Tak mi včera sdělili, že jsem překročila povolenou kapacitu a pokud okamžitě něco nevymažu, tak mi bude doména Tetajana.cz zrušena. Já ale rozhodně nic mazat nehodlám, všechny přispěvky jsem poctivě vypotila a měla bych pocit, že musím vymazat část své mozkové kůry. Tak jsem si paměť přikoupila, tu počítačovou.

Občas se stane, že mě na pultech obchodů zaujme nějaké rajče, já si ho koupím, vyberu semínka a vyseji. Tato rajčata si už v genech nesou vlastnosti, které jsou nezbytné pro profesionální pěstování. Mají obrovské výnosy a vydrží přepravu, manipulaci v obchodech a i po dlouhém pobytu v regálech vypadají stále krásně a svěže. Taky bych takové geny chtěla 🙂 S výsledkem jsem nebyla vždy spokojená a šlo především o odrůdy masité. Byly krásné, ale chuť se nedostavila ani při pěstování na slunečném stanovišti.

Zcela jiný případ jsou rajčata datlová cherry. Z vybraných semínek vždy vyrostly nádherné rostliny se spoustou chuťově skvělých plodů. No a tak mám letos novou zábavu. Sbírám červené oválné odrůdy a z každé nově objevené mám velikou radost. Od jejich pěstování si slibuji obrovský výnos a krásné odolné dobře chutnající plody. Jsou to samozřejmě F1 hybridy, ale ve druhé generaci by si mohly všechny mnou požadované vlastnosti podržet.

Skvělé zkušenosti mám s rajčátky Seventy, Red Desireé a L’Amuse. Sbírka se mi krásně rozrůstá a já jsem nadšená z odrůd Santawest, Duelle, Angelle, Dolcettini a Camelot. Mými posledními úlovky jsou Caniles (na obrázku) a hlavně italská  Daniela. To sice nejsou cherry, mají oválný tvar vajíčka, vypadají nádherně a velmi mile mě překvapila jejich chuť. Budou vynikající na sušení a já je prověřím. Velmi pečlivě budu sledovat výnos.

6 thoughts on “15. prosinec 2022”

  1. Dělám to s datlovými rajčaty úplně stejně. Už se ani nenamáhám kupovat odrůdová semínka. Přes mnohé další pokusy je u mě stálicí Strabena, ač ve stádiu mladé rostliny vypadá hodně neduživě.
    Teď jsem sice objevila nového rezistenta Appleberry F1, ale asi odolám.

  2. Mrkněte na bobby-seeds.com . Mají i žlutou a oranžovou verzi téhož. Objednávka do ČR je bez problémů, vyzkoušeno. Mě trochu brzdí ne vždy dobrá klíčivost, vs malý počet semen, cena a F1. Fandím spíš rezistentům odrůdovým. Letos jsem některé zkoušela a použitelná mi přišla jen Primabella.

  3. Dobrý večer,
    Appleberry jsem pěstovala letos, žlutou i oranžovou, chuťově výborná, velmi plodná, ranná. Červenou už mám u výše uvedené společnosti nachystanou v košíku, objednávám tam opakovaně😁

  4. Dobrý den tetoJano 🙂
    Dnes jsem vařila omáčku na spaghetti z odrůdy Caniles a jsem příjemně překvapena, skoro se vyrovnají odrůdě Roma a mohly by soutěžit i se San Marzano 🙂 Omáčka téměř bez kyselosti, rajčata krásně masitá. Máte prosím představu, co je to za odrůdu, tyčkové? keříčkové? a do jaké výšky se vyšplhá? Děkuji 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *