14. prosinec 2022

Nádherně zimní byl ten včerejší den. Všude bílo a celý den sluníčko. Otestovala jsem svoje nové boty. Celý den jsem pochodovala po sněhu a nohy jsem měla v teple a suchu. Sníh považuji za veliký poklad a tak jsem se snažila ho co největší množství nanosit do skleníku a do foliovníku. Ve foliovníku mám záhonky vzorně nachystané. Zahrabala jsem spoustu organického materiálu z kuchyně, přidala velkorysé množství holubinců a zakryla jsem vysokou vrstvou směsi posečené trávy a listí. Ta spousta nanošeného sněhu je bonus navíc. Jsem spokojená. Ve skleníku mám zatím jen ten sníh.

Přišel mi vánoční dárek, tedy jeden z dárků 🙂 Radost jsem si udělala obrovskou krabicí plnou samozavlažovacích květináčů. Vybrala jsem si samé designové kousky. Když nesmí být na parapetech oken obyčejné květináče, ze kterých se drenážními otvory trousí zemina, budou tam netrousící truhlíky. Zasadím do nich mino jiné svoje dvě okurky. Taky mám v plánu vypěstovat nějaká převislá rajčata a vyzdobit jimi kamennou zídku na dvoře. Během zimy musím vymyslet nějaké regály do skleníku a foliovníku, abych tam na jaře byla shopná umístit  veškerou přísadu.

Taky přemýšlím nad Using Compost as a Heat Source for growing Seedlings on Hot Beds, prostě teplé bedny s pracujícím kompostem. Musím ale někde sehnat ideálně koňský hnůj. Nějakou bednu z palet bych snad vytvořit zvládla.

 

6 thoughts on “14. prosinec 2022”

  1. Ahoj.
    Čerstvý koňský hnůj z neznámého zdroje je největší svin….o, co si můžež do skleníku (foliáku) dát. Sláma z obilí, které je ošetřeno selektivními herbicidy, dokáže zlikvidovat papriky i rajčata. Obilí je několikrát ošetřeno (bez toho by ho plevel zadusil), pak se dá sláma do stále pod koně a divíš se, že se rostlinám kroutí listy. Vlastní zkušenost.

  2. Tož vitaj.
    Já to všechno moc dobře vím. Nikdy bych ani koňský hnůj ani herbicidy ošetřenou slámu nepoužila do záhonu. To ne. Chci touto směsí pouze vyhřívat prostor skleníku a klidně zvolím medium nekoňské, prostě něco, co se bude hezky rozkládat za uvolňování tepla.

  3. Ovšem nám, co máme spodní vyhřívání půdy, tohle nehrozí. Navíc zimy bývají docela teplé a tak půda ve skleníku moc nezamrzá. Pokud ano, pak stačí prolít teplou vodou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *