Parapetová zahrádka

Je ještě velmi brzy ráno a tma. Budím se nepříjemně brzy kolem čtvrté, snažím se znovu usnout a v pět už to vzdávám. Vypadá to, že více spánku nepotřebuji. Utěšuji se tím, že si v případě podtřeby můžu zdřímnout po obědě.

Se mnou se budí moje parapetová zahrádka. Jsem vždy zvědavá na pokroky a tak zapínám grow zářivku. Po sedmi dnech se začaly klubat papriky, které jsem vysela do plata od vajec. Plato jsem nacpala do igelitového sáčku a postavila na topení. U nás jim rozhodně nehrozí přehřátí. Jako první se klubou odrůdy  Buffalo Red a Slovakia. Vsadila bych si na prvenství čerstvých semínek vybraných z koupených plodů, ale ta zatím sladce spí. Udělala jsem chybu při mixování výsevního substrátu. Tím, že jsem opomněla přimíchat vermikulit, je zemina moc hutná a málo vzdušná. Zajímá mě, jak klíči papriky těm, kteří se nechali inspirovat a vyseli ve stejném termínu jako já. Pavlo?

Radost mám z okurek. Vykoukla obě semínka a to bleskově. Zeminu jsem hodně přelila a tak jsem na povrch nasypala popel. Malinko se bojím uhnití krčku.

Dwarf rajčata rostou uspokojivě a odrůda Sarandipity si vylosovala větší hranatý květináček a tak jsem mohla ponechat obě rostlinky.

3 thoughts on “Parapetová zahrádka”

  1. Krásný den Jano a všichni příznivci Tety Jany….
    ještě jednou děkuji, za Vaše rady a porady v mých začátcích pěstování paprik 22.11. :-). Já jsem vysela dle doporučení kapie z Lidlu a dále rok stará zakoupená semínka paprik Maxi Alceo F1 a ještě papričky Habanero Red – rovněž koupená. Semínka jsem vysela do zakoupeného substrátu pro pokojové květiny- to jediné jsem měla doma a použila jsem plastové krabičky od rajčat a hroznového vína. Mám trochu problém, nemám parapety nad radiátory…. nemám ani parapety, ani radiátory 🙂 :-). Ale mám krb a vysoký otevřený prostor v domě. Obě nádoby jsem tedy umístila co nejvýše to jde (neumím připojovat fotografie), takže při zatopení v krbu (teplo jde vždy nahoru) je tam jak v sauně…. a hlídala jsem vlhkost půdy. Bohužel jsem neuměla zajistit stálou teplotu, protože jsem na pár dní odcestovala. Takže si troufnu říci, že teplota celých sedm dní kolísala mezi 20 – 40 stupni…. Včera večer jsem se dívala …. a nic. Dnes ráno mi přišla zpráva od Jany, jestli už něco…. tak jsem šla raději prozkoumat…… a HURÁ!!!! Dvě papriky z Lidlu se již derou na svět. Sice to bylo skoro na lupu, ale klíčí :-). Toť můj dnešní příspěvek, mějte se hezky, Pavla

  2. Já už nutně potřebuji na něco nakukovat a o něco pečovat. Na zahradě vládne vysoký stupeň entropie a jeho snížení vyžaduje spoustu energie. Odložím tuto činnost na jaro.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *