16. listopad 2022

 

I zželelo se mi rostlinek, které vzešly z mé zkoušky klíčivosti semínek vybraných z plodů odrůd dwarf. Namíchala jsem parádní substrát z jednoho dílu hrabanky z lesíka, jednoho dílu zeminy ze skleníku a stejného dílu nehezké světlé hmoty zbylé po výkopu jámy pro podlahu zimní zahrady, která je stále ve stadiu virtuálním. Od této složky očekávám, že zabrání rychlému vysychání a podrží v substrátu vlhkost. Přidala jsem malinko půdního kondicioneru a opomněla vermikulit. Do další přesazovací várky ho rozhodně přidám.

S těžkým srdcem jsem vybrala vždy jednu rostlinku ze dvou a přesadila do roztomilých prťavých květináčků. Dostala jsem v nich od Petra řízky surfinií. Těm mrňavým trpaslíkům budou právě tyto nádobky slušet hodně a rostlinkám na nějakou dobu postačí. Květináčky jsem zavřela do plastových miniskleníčků od hroznů a postavila je na parapet. Večer nad ně vždy umístím grow světlo s výkonem 30w a snažím se, aby měly dostatek světla minimálně 12 hodin.

Pokud bych zkoumala klíčivost u rajčat indeterminantních, pak bych rostlinky nekompromisně vyhodila. Není zde šance je v bytových podmínkách úspěšně dovést k plodnosti. Na rozdíl od nich tyto dwarfy nezaberou skoro žádné místo a pod zářivku se ještě dlouho v pohodě vměstnají. Zatím se cítí komfortně a tvoří první pravé lístky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *