15. listopad 2022

Krásné slunečné počasí je příčinou neustálého dozrávání fíků. Je sucho a chuť plodů je stále skvělá, koncentrovaná a nerozmočená. Venkovní fíkovník rostoucí v zemi je už téměř bez listí, ale fíků má ještě spoustu. Denně si na nich pochutnávám a toho, že takovou možnost mám, si hodně užívám. Kontejnerové rostliny už jsou taky holé.

Ve skleníku se ještě na některých odrůdách listy zachovaly a plody pozvolna dozrávají. Krásný je fíkovník Morena, jehož plody jsou ve finále tmavě fialové.

Trochu jsem zaexperimentovala a malý řízek „odrůdy“ Pálava s malinkými fíky umístila na vnitřní okenní parapet. Rostlinka se má k světu, plodů statečně nasadila pět kousků a ony postupně dozrávají a to jsem jim fakt vůbec nedávala šanci. Poctivě zalévám, fíky se nalévají a už jsem dokonce jeden sklidila. Byl to první plod této odrůdy, který jsem mohla ochutnat a jsem nadšená. Sladkost není tak intenzivní jako u plodů zrajících na přímém slunci, ale i tak je chuť skvělá. Tento výsledek je samozřejmě důsledkem dokonalých parapetových podmínek, kdy do oken neustále svítí sluníčko.

Letos mám v plánu takových řízků pořídit větší množství a to z různých fíkovníků. Krásně je zapěstuji a posunu mezi zájemce, kterých přibývá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *