18. říjen 2022

Včera jsem měla nějaká zařízování. Nutně potřebuji nové brýle. Velmi dlouho trvalo, než jsem si vybrala obroučky dle svých představ a do nich skla. Cena za tuto pro mě nezbytnou pomůcku se vyšplhala na něco málo přes 17 tisíc korun a to po 20% slevě !!! No dobrá tedy. Brýle nosím denně, jsou mojí součástí a tak nějakou tu korunu nebudu řešit. Ovšem večer mi došel mail, že mnou vybraná speciální japonská sklíčka do oněch luxusních obrouček nelze zabrousit. Moje dioprie nejsou s nima v souladu. Takže jsem opět odkázaná na 20let staré brýle, které jsem naštěstí kdysi dávno nevyhodila. Jsou ovšem sluneční a tedy hodně tmavé, večer tak nevidím skoro nic.

Náladu jsem si spravila návštěvou svého oblíbeného citrus shopu a zaujaly mě dvě rostlinky a to Kaviárová limeta a hlavně Yuzu.

Yuzu se pěstuje hlavně ve východní Asii, ale v poslední době taky na Novém Zélandu, ve Španělsku, Itálii a Francii. Pochází ze střední Číny a je to F1 kříženec mangshanyeju poddruhu mandarinky a ichang papeda. Zralé plody Yuzu obsahují 3x více vitamínů než běžné citrusy a 10x více vápníku než jablka. Nazývají ho Supercitrusem.

Na internetu jsem zjistila, že brýle se stejnými obroučkami a českými skly mě vyjdou na necelých 7 tisíc a za ušetřené kačky bych si nějaké to Yuzu mohla pořídit a klidně i tu Kaviárovou limetu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *