Moje máti miluje řízky. pokud si ho náhodou v restauraci nedá, pak dokáže dlouze a poutavě všem na potkání vyprávět, jak kolem ní nosili čísnící řízky přes celý talíř.
Dnes tedy máme neděli a něco výjimečného by se na talíř hodilo. Já mám nějaké fazole, ale máti jsem uctila a to velmi úspěšně smaženou cuketou. Vypěstovali jsme cukety kulaté a mají tedy veliký průměr. Tak jsem jednu řízla uprostřed, osolila a nechala vypotit. Ukrojila jsem kolečko mozzarelly a přidala nakrájený poličan. Cuketu jsem osušila, okořenila nějakým grilovacím kořením a vykrojila vnitřek se seminky tak, aby mi tam ta mozzarella lícovala. Obalila jsem v trojobalu a řízek vznikl opravdu obrovský. Docela ho babičce závidím, ale žlučník se mi staví do pozoru. Přidala jsem rajčatový salát a petrželkové brambory s kapkou olovového oleje. Prý jestli nemám tatarku. Děs 🙂 🙂
Na domácí tatarce z domácích není přeci nic špatného 🙂
To netvrdím, ale kdo by s tím dělal 🙂
Koukám, že se neustále snažíš máti týrat zdravou stravou:-))) Brambory s olivovým olejem?!? Blééé 😉 Se vůbec nedivím, že dráňala tatarku :-))) Jinak…cuketové řízky, klasické tedy, bez nějaké mozarely a poličanu 😉 mám snad raděj než ty masové a to já rozhodně nejsem vegetarián 😉 I brácha, když přijedou v létě z Prahy na dotaz, co jim nachystat k obědu: cuketu na řízky! 😉
K Monice dodám: kupuju majonézu, ano přiznávám, protože vydrží, nepoužívám ji zase moc často. Bez reklamy 😉 helmans, jinou jsem snad ani nezkoušela. Ale tatarku si z ní vždycky dělám sama. Onehdá u tchýně na oběd: jééé, majonézu nemáme, ale je tam tatarka helmans, to máte ještě lepší! Fuj teda, to se nedalo požít, ani omylem, jsem ráda, že mě nikdy nenapadlo to koupit…
Když není čas taky dělám tatarku z majonézy Hellmans. Tatarka nám nechutná kupovaná žádná. Když čas je, je i základ ze žloutků našich pipušek, jen olej tedy ještě nelisuju 🙂 .