18. červenec 2022

Může mi , prosím, někdo vysvětlit, proč je v polovině července v noci taková kosa? Včera ráno jsem musela stát hodně dlouho pod teplou sprchou, aby se mi znovu rozproudila totálně ztuhlá krev. Nestěžuji si však, pominuly totiž nepříjemné respirační potíže, kterých jsem se nedokázala po prodělaném covidu celý rok zbavit. Venku trávím téměř celých 24 hodin, domů si chodím jen pro kafe a uvařit nějaký oběd. Vzhledem k tomu, že se manžel chystá montovat novou kuchyň a vidí tu rekonstrukci na dlouho, tak i vařit budu zřejmě v kotlíku na ohni.

Rostlinstvo si ovšem nijak nestěžuje a to ani to subtropické. Už jsem vymyslela, kam umístím svůj toskánský koutek, ale má to drobný zádrhel. Potřebuji někoho, kdo by se zrovna nudil a zrekultivoval by mi svah od silnice. Představovala bych si tam dvě až tři terasy, nejlépe z kamene. Svah je monentálně obsazen maliníkem a spoustou náletových dřevin. Byla by to veliká výzva a zahradu by to hodně posunulo. Nebo se na to vrhnu sama, pomalu a postupně.

Radost mi dělá tomel Nikitskaja, který si ponechal všechny plody. Ovšem splním mu vše, co mu na listech vidím a tím hlavním požadavkem je spousta vody a vápník. Brilliant Red k mému velikému rozčarování neunesl změnu stanoviště a plody shodil do posledního kousku. Neměla jsem s ním hýbat.

Kromě tomelů je potřeba nanosit nějakou tu vodu do kompostu. Dala jsem si závazek, že každý den tam šoupnu čtyři konve, minimálně. Suchý kompost je k ničemu. Pokud ovšem budu pečlivě zalévat, budu mít jedinou mokrou hromadu organiky v okolí a nastěhují se ke mně všichni potřební živočichové a mikroorganismy. A kvalitní kompost je přeci poklad.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *