15. červen 2022

Možná si někdo myslí, že jsem divná, nad mými lektvary kroutí nevěřícně hlavou a jiný si třeba ťuká na čelo.

Včera jsem vyráběla vývar a to téměř ze všeho, co mi přišlo pod ruku. Měla jsem spoustu zbytků ze zeleniny a to hlavně brokolice, košťál a listy z květáku, starou bramboru, stonky oregana a estragonu, cibulové slupky a šoupla jsem tam vlastní vymačkaný citron a skořápky z vajíčka. Na rameni mi přitom neseděla černá kočka, i když Fanda by se asi ukecat dal a kolem krku se mi nevinul had, škoda. Tuto dobrotu dostanou v zálivce moje rajčata. Právě díky těmto mým přírodním experimentům vypadají perfektně. Nikde žádný kroutící se list a listy prosté všech projevů, které by svědčily o nedostatku nějakého prvku.

Včera si pozvali naši domácí čmeláci příbuzné a kamarády a vrhli se do práce. Snaží se mi jisto jistě odvděčit za poskytnuté ubytování a dokonale pestrou stravu. Naprosto přesně totiž vědí, že opylovaná rajčata přinesou až o 30% větší úrodu, ač jsou samosprašná. Plody jsou větší a mají více semen. Byla jsem v klidu. Květy na prvních vijanech, které jsem pečlivě chránila , už jsou plně vyvinuté v plody a semínka v bezpečí. Třeba se jim podaří vytvořit nějakého krásného křížence jako loni. Odrůda, kterou jsem pracovně nazvala No Care, mě okouzlila. Rajče je nádherné, vitální, zdravé a ta spousta žebrovaných rajčátek je až neskutečná. Těším se, co ukáže předloňský kříženec, kterého jsem pojmenovala Růžový Moravský Tygřík. Jedná se o atraktivní skvěle chutnající cherry.

2 thoughts on “15. červen 2022”

  1. Pokud se jedná o čistě zeleniový vývar a nenacpu tam citrony a sluply od vajec, pak ho klidně použiji třeba k podlévání rizota, jedeme s rostlinstvem na stejné vlně 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *