Dotazy – dva výhony

O pěstování rajčat na více výhonů už jsem psala, ale pořád se mě na to lidi ptají. Všechny odrůdy rajčat pěstuji až na výjimky na dva a více výhonů. Uvedu velmi konkrétní příklad, proč to dělám právě takto.

V bílém nopu mi momentálně roste hybridní cherry odrůda La Mur F1. Rajče je to velmi úrodné a já ho budu moci uvázat velmi vysoko, tak jsem mu nechala jen dva výhony. Jako druhý výhon volím ten, který vyroste pod prvním květenstvím. Vzala jsem si krejčovský metr a podrobila rostlinu měření. Na hlavním výhonu jsou momentálně čtyři vijany a na vedlejším tři, což je dohromady sedm. La Mur má docela dlouhá „meziuzlí“ a tak průměrná vzdálenost mezi vijany je 28cm. Rostlina je vysoká 95cm. Kdybych chtěla od rostliny na každém výhonu minimálně šest vijanů, a to já chci více, tak by totéž rajče s výhonem jedním  muselo dorůst do výšky minimálně 3,08m. V případě mých dvou výhonů je to pouhých 168cm plus něco navíc, protože rostlina většinou nekončí plodenstvím. Taková rajčata se mnohem jednodušeji uvazují a já trpím ve výškách závratěmi, takže nemůžu sklízet ze žebříku. Taky  velice pečlivě sleduji výnos a dva výhony poskytnou mnohem větší úrodu ve srovnání s jedním.

4 thoughts on “Dotazy – dva výhony”

  1. Přeji hezký den. Prosím o vysvětlení důvodu pěstování rostlin v nopu. Ještě jsem se s tím nesetkala, až tady u vás. Kdy používáte bílý a kdy černý nop? Děkuji, Zdenka

  2. Dobrý den.
    Ani jste se s tím nikdy setkat nemohla, je to můj nápad.
    Každoročně pěstuji spoustu rajčat v nádobách a v černých kyblíkách se rostlinám přehřívaly kořeny, tak jsem si vymyslela bílé nopové válce. Je to perfektní řešení.
    Černé nopové ohrádky využívám pro venkovní výsadbu na záhony. Sazenice vysazuji velmi brzy, zem je ještě hodně studená a já tuto nepříjemnost obcházím právě nopovou ohrádkou, do které namíchám už vyhřátou zeminu. Taky zalévám pouze do nopů a nutím tak rostliny, aby si šly za vodou do hloubky a neměly kořeny na povrchu.

    1. Díky, že jste se podělila o svůj nápad. Připadá mi naprosto super. Určitě to vyzkouším. Půdy, kam vysazovat je stále nedostatek 😀. Jen mi není jasné, jak nopovou metráž spojíte, aby z toho byl válec a držel celou dobu pohromadě – sešijete kancelářskou sešívačkou / ovážete provázkem / jinak?

      A ještě jedna prosba. Včera jsem tu našla místo, kde nabízíte semínka rajčat. Teď jezdím sem a tam a nemohu to najít. Navedete mne prosím?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *