9. květen 2022

Spousta lidí do skleníku rajčata v tuto chvíli vysazuje a já je vynáším ven. Tento rok se bude uvnitř „trápit“ jen jedna jediná rostlinka a to thajské cherry rajčátko Ei von Pukhet. Už nějakou dobu roste v zemi na okraji paprikového oddílu a to těsně u dveří. Jednu sazenici mám ještě v bílém nopu venku. Obě se mi totálně popálily na sluníčku, což mi u tak teplomilného rajčate přišlo divné, ale už se naštěstí vzpamatovaly a krásně kvetou.

Při stávajících předpovědích, kdy mají udeřit až letní teploty, bude ve skleníku peklo a to rajčata nemají ráda. Pozorovala jsem, že nejšťastnější vypadají rostliny už dlouho umístěné venku. Zvláštní a pro mě nová je situace v americkém fóliovníku. Světlo je velmi příjemně rozptýlené a teplota mnohem nižší v porovnání se skleníkem a taky tak nějak rozptýlená. Vynikající je stín v poledním žáru, který zajišťují ve spolupráci vysoký modřín a smrk.

Nejhezčí jsou rajčata na dvorním záhonu, kam svítí celý den sluníčko a ještě se teplo odráží od jižní zdi budovy. Vydatná dešťová zálivka jim viditelně prospěla a vypadají nádherně.

Taky už mám osázeno 12 nopových válců cherry odrůdami a 14 hranatých květináčů rajčaty dwarf a ty vypadají famózně. Vyzkoušela jsem na nich nové speciální hnojivo. Jeden litr moči, jeden litr travního zákvasu a jeden litr vývaru z bramborových slupek jsem smíchala a rozdělila do dvou 10l konví. Objem jsem doplnila na 10l a zalila rajčata a citrusy. Spokojenost je na rostlinách viditelná. Citrusům se téměř okamžitě vyjasnila barva mírně nažloutlých listů no a rajčata vrní blahem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *