22. květen 2022

My máme meruňky. Je v pořádku, že používám množné číslo, protože jsou dvě.  Pokud si vzpomínám, tak už tři roky se na tomto stromě žádná meruňka nepovedla. Strom nemá co vyživovat a tak vesele roste do výšky, za kterou by se nemusel stydět topol junior. Je možné, že plody budou i tři, ale já moc vysoko nevidím.

Takže jako každým rokem sklidíme mnohem více fíků než meruněk. Náš letitý fíkovník, který loni prodělal radikální řez, je obsypán brebou. Snad většinu udrží. Taky fíkovníky v nádobách vypadají velmi nadějně, letos to bude fíkový rok. Sušit fíky ale nebudu, největší lahůdkou jsou pro mě sušené ryngle. Ty polousušené, ve kterých se tak akorát karamelizovaly cukry, jsou těžce návykové a jsem schopná na posezení sníst celé plato.

Moc mě letos potěšily tomely. Nikitskaja pokvete velmi bohatě a premiéru si odbude Brilliant Red. Na plody této odrůdy se těším hodně. Pouze Hana Fuyu se kvetení zatím neúčastní.

Počet květů na Asimině je rekordní  a všem chutnají mražené plody. Je to dobře, nedají se totiž skladovat.

 

2 thoughts on “22. květen 2022”

  1. S meruňkama jsme na tom podobně. Vloni jich bylo víc, ale odešly bleskem na monilii, protože po nich šly vosy, skoro jsme nestihnuli ochutnat. Letos opět mrznulo do květů, takže jsem napočítala 5ks. Broskve asi tři – stejný případ 🙁

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *