Vápník

Každý pěstitel ovoce a zeleniny má v podvědomí fakt, že rostliny ke svému růstu nezbytně nutně potřebují tři základní prvky a to dusík, fosfor a draslík.  Takže používáme hlavně hnojiva NPK. Občas se ale zapomíná na vápník. Ovšem bez tohoto prvku se rostliny rovněž neobejdou. Přidání vápníku do půdy je důležité proto, že pomáhá při rozvoji kořenového systému, je důležitý při tvorbě buněčných stěn, zvyšuje účinnost enzymů, způsobuje odolnost rostlin k různým chorobám, zlepšuje chuťovou kvalitu  a vzhled plodů. Vápník zlepšuje propustnost půdy jak pro vodu tak vzduch.

Při nedostatku tohoto prvku špatně pracují kořeny a rostlina nemůže dostatečně přijímat výživu, uhnívají části stonků, listů a objevuje se nekróza plodů. Abychom doplnili vápník do půdy lze použít spoustu přípravků, jako je kupříkladu dolomitová mouka.

Ze všech možností je mi nejvíce sympatický mramor. Vápník obsažený v mramoru se do půdy uvolňuje postupně a tak si vyhlédnu nějaké sympatické balení a do všech nádob s rostlinami nasypu několik kamínků. Pokud budu mramor sypat na záhony nebo do skleníku, pak použiji 500g na 4m2. Úspěch zaručen.

2 thoughts on “Vápník”

  1. Dobrý den,
    Prosím pěkně, kde sháníte mramor, moc ráda bych to z jara vyzkoušela. Jedná se o balení mramorových kamínků?
    Děkuji pěkně
    Aneta

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *