7. duben 2022

Nemám čas ani kapacitu pro to, abych si vysela všechno rostlinstvo, které potřebuji. Tak jsem za babku ve výprodeji koupila sadbovač s afrikány, které byly v zoufalém stavu a na hraně zahynutí. V mé péči se hezky vzpamatovaly a já jsem je začala vysazovat ve skleníku mezi papriky.

Objevila jsem, že prostor vyhřívaný spodním topením je zamořený zrzavými mravenci a další parta, tentokrát barvy černé, špacíruje po rostlinách paprik a snaží se podojit přítomné mšice. Mšice velmi pečlivě likviduji a zatím mi stačí štěteček namočený do roztoku dehtového mýdla, oleje a vody.  Je to ovšem nekonečný příběh.

Mravencům jsem tedy připravila neodolatelný pamlsek. Smíchala jsem dvě polevkové lžíce jedlé sody, dvě lžíce cukru a dvě deci vody. Tomu neodolá žádný mravenec. Ještě bych mohla nemočit banánovou slupku do boraxu, ale nemám žádný banán. Rozhodně nebudu kupovat žádné předražené bufety.

Mšice jsou tak drzé, že už jsem je objevila na sazeničkách rajčat a líbí se jim i moje šťavnaté výhonky batátů.

4 thoughts on “7. duben 2022”

  1. Ach jo, já také furt bojuji s mšicemi, některé papriky jsou hyn:(
    Na eko prostředky už nemám nervy, musela jsem radikálně… 🙂

  2. Já nevím Dášo, afrikány zkuste, vřele doporučuju. Mamka má papriky ve skleníky co já pamatuju a vždy s aksamitníkama. A nikdy, nikdy tam mšice neměla. Molice možná jo, to si jistá nejsem, ale mšice opravdu nikdy. Já vloni skleník poprvé, pochopitelně s aksamitníkama a mšice ani jedna, vlastně jen ty slimejši.

  3. Na mých paprikách se objevily mšice už doma na okenním parapetu a od té doby s nima svádím boj. Skoro každý den rostliny kontroluji a ničím každého jedince a zatím stíhám. Aksamitníky už jsem vysadila. Loni jsem nezaznamenala žádnou mšici ve skleníku a ani venku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *