29. duben 2022

Hezky kvetou jahodníky Karmen na slunečném nádvorním záhonku. Nemám jich mnoho, ale plody mi moc chutnají. Rostlinky by si zasloužily nějakou dobrotu, aby bohatě zaplodily.

Měla jsem včera alchymistický den. Při hledání něčeho k jídlu jsem objevila pytlíky s bílou rýží, kterou u nás nikdo nejí. Tak jsem ji namočila na zhruba dvě hodiny do vody, přecedila a přidala lžíci krupicového cukru. Výluh z rýže je nabitý užitečnými prvky a taky obsahuje hodně škrobu. Touto dobrotou jsem zalila právě jahodníky. Uvařila jsem bramborové slupky, vývar patřičně zředila a zalila jsem dwarf rajčata. Otevřela jsem malý kvasný hrnec, do něhož jsem před časem nacpala kopřivy, bršlici, bramborové slupky a ještě něco, co už si nepamatuji. Výsledek je mléčná sladce růžová tekutina, která příjemně voní probiotiky. Jeden litr tohoto fermentovaného čaje jsem doplnila do 10l vody a zalila papriky.

Máme na zahradě spoustu vlaštovičníku a tak jsem rostlinky nastříhala a zalila vodou. Je to skvělý prostředek proti škůdcům na jahodách. Dnes tím vydatně pokropím jahodníky a stříknu papriky. Nic tím nepokazím a spláchnu ty tisíce mrtvých mšic. Založila jsem první letošní travní zákvas. Nastříhala jsem spoustu kopřiv, velmi výživné bršlice a taky nějaké pampelišky. Přidala jsem taky trávu ostříhanou kolem paletových boxů. Kyblík jsem naplnila vodou, hmotu zatížila těžkým kamenem a přiklopila víko. Proces tak bude probíhat anaerobně.

Já jsem si k obědu ukuchtila smažené žampióny. Nádherná portobella mi rostou ve skleníku. Zahrabávám tam organický odpad z kuchyně a toto je výsledek. Byly famózní.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *