23. březen 2022

Tak jsem se snažila maximálně využít dny vhodné pro výsev veškeré zeleniny a to pod dohledem ubývajícího měsíce.

Vysela jsem taky spoustu rajčat a to jednak novinky a taky oblíbené stálice. Mám letos docela problém s klíčivostí semen a speciálně jedna firma mě hodně zklamala. Utratila jsem za semínka dost peněz a některé odrůdy nevzešly vůbec a to mě tedy hodně rozladilo. Moje semínka lezou všechna, některá jsou venku během čtyř dní, jiná si dávají na čas, ale klíčivost mám téměř 100%.

Kompletně jsem obměnila sortiment rajčat na sušení. Nikoli ovšem z důvodů nespokojenosti s odrůdami stávajícími, jen chci vyzkoušet něco nového a na všechny bohužel nemám místo. Pro semínka jsem se vydala mimo jiné do Itálie a věřím, že se těmto teplomilným jižanům bude u nás líbit. Pokud ne, tak mám v zásobě novinky chladuodolné.

Italskou odrůdu s francouzským pojmenováním Dix Doigs de Naples a tedy Deset prstů Neapole předchází pověst mimořádně úrodného rajčátka vhodného právě na sušení. Rostlině se má ponechat spousta výhonů, prý až osm, a ona nás zavalí úrodou. No nevím, já budu asi konzervativnější a ty výhony nechám maximálně čtyři. Jde totiž o odrůdu semideterminantní a ty já vyhledávám. Rostlinky nevyrostou tak vysoké a úroda bývá velmi bohatá. Hodně rovněž očekávám od odrůdy Health Kick. Pro vysoký zájem o rostlinky této odrůdy jsem byla nucena vysít ještě další várku semínek.

 

5 thoughts on “23. březen 2022”

  1. Dobrý den,
    nezkoušela jste někdy na podporu klíčivosti kyselinu jantarovou?
    V minulém roce jste se zmiňovala o postřiku jodem a mlékem nebo syrovátkou. Nezkoušela jste někdy kyselinu boritou?

  2. Dobrý den, o kyselině jantarové samozřejmě vím, ale zatím jsem ji nepoužila. Naopak kyseninu boritou používám běžně v postřiku pro lepší tvorbu květenství a následně plodů. Pro zlepšení klíčivosti používám výluh z cibulových slupek a taky chitosan. Jen jsem netušila, že bych tyto roztoky měla použít při výsevu semen renomovaných firem. Já je používám u semínek, která mi několik let leží v krabici.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *