Černý čaj

Já během dne vypiju několik šálků čaje. Dávám přednost tomu zelenému a pak různým bylinným i ovocným směsím. Všechny tyto čaje vyluhuji dvakrát a druhák pak používám jako zálivku rostlin. Lístky pak končí v kompostu jako pochoutka pro žížaly.

Velmi užitečný pro rostliny je ale čaj černý a to díky jeho fermentaci. Mě zaujal hlavně obsah kyseliny gallové, která má antimikrobiální účinky a působí taky jako antioxidant. Tato látka je skvělým pomocníkem v boji s nejrůznějšími hnilobami. Do černého čaje je vhodné namáčet semínka, cibuli sazečku nebo třeba česnek, tedy vše, co půjde do země.

Kyselina gallová dokáže na povrchu listů vázat železo, zinek a spoustu dalších prvků, které pro svůj vývoj potřebují patogenní houby a ochrání tak rostliny od nejrůznějších houbových chorob, jako je třeba kladosporióza. Mě se osvědčil postřik černým čajem i jako prevence proti plísni bramborové. Někdy stříknu i čerstvě přepikýrované sazeničky, abych zabránila uhnívání krčku.

Pro tyto účely je vhodný ten nejlevnější čaj. Je to vlastně jen jemný prach a z toho se účinné látky nejlépe vyluhují. Stačí vzít pět čajových sáčků (1,8 až 2g), povařit 5 minut a nechat minimálně 4 hodiny vyluhovat. Já někdy nechám stát i celý den, ničemu to nevadí. Máme hotovo.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *