15. únor 2022

Loni se mi docela úspěšně podařilo dovést ke květu darované převislé surfinie a náš dvůr ta spousta barevných květů krásně rozzářila. Tak jsem se rozhodla, že si nějaké vypěstuji ze semínka a zaujala mě plnokvětá nízká odrůda Pirouette F1.

Vše jsem si pečlivě nastudovala a objednala semínka. V sáčku byla pidi zkumavka a v ní jedenáct obalených semínek, takže nebyla tak mrňavá a dalo se s nimi pracovat. Nachystala jsem si krásnou plastovou misku s víkem a výsevní substrát. Semínka jsem vysela na povrch, zalila a čekala. Dlouho se nic nedělo a tak jsem do jedné kuličky šťouchla a ona se rozpadla. Teprve pak semínko začalo klíčit. Vyklíčilo 9 semínek a rostlinky byly tak malinkaté, že jsem začala hledat svůj starý mikroskop 🙂 Ani pod lupou jsem toho totiž moc neviděla.

Rostlinky pak začaly záhadně mizet a zbyly mi jen dvě a to ty, které jsem z misky jako první vysvobodila a přesadila do květináčku.

Budu si muset surfinie koupit v zahradnictví a všichni, kteří je dokáží vypěstovat ze semínek , mají můj obdiv. Ale nevzdávám to a příští rok se o výsev pokusím znovu.

4 thoughts on “15. únor 2022”

    1. Určitě. Ale nevím, jak rychle rostou ze semínek, nikdy jsem surfinky nevysévala. V zahradnictví, kde jsem krátce pracovala, jsme ořezali vršky výhonů pod kolínkem, spodní list uštípli. Do rána je nechali zaschnout a pak jsem je píchala do směsi ze 2 dílů písku, 2 dílů zeminy a 1 dílu rašeliny. Nesmí se přelít, jinak plesniví. Dělali to v dubnu. Prý řízky zakoření i ve vodě jako rajčatové.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *