Kveteme – Bonsaj Krasnyj

Druhým ruským skořápkovým rajčátkem, které zakvetlo, je Bonsaj Krasnyj a rostlinka je vážně krásná, ač ještě ne červená. Namíchala jsem rostlinám speciální hnojivo, protože dle svých pečlivě vedených záznamů se tak stalo naposledy 28. prosince. Rajčata by už možná potřebovala přesadit do minimálně 5l kyblíků, ale nemám momentálně nachystáno tolik zeminy. Budu na tom usilovně pracovat, kompost naštěstí není zamrzlý a to u nás bylo včera v noci – 10°C.

12 thoughts on “Kveteme – Bonsaj Krasnyj”

  1. Bonsaj bude jak nízký? Jaký lektvar dostal? Dá se zalévat ředěným žitným kváskem? Vím, že droždím ano, o kvásku jsem toho moc nenašla.

  2. Rajče Bonsaj bude hodně nízké, jak předurčuje jeho název. Rostlinka vypadá od malička velmi kompaktně. Míchala jsem hydroponické hnojivo pro kapkovou závlahu JUNGLE garden a to složku základní a G2 pro rajčata a papriky. A když kapková závlaha tak kapková. Nechala jsem roztok do květináče pomalu odkapávat z plastové lahve 🙂

    Žitný kvásek bych použila na chleba, ale rajčata určitě nebudou protestovat.

  3. Chleby peču, ale už jen jednou týdně. Kvásek musím mezitím krmit, takže na další pečení je ho víc než potřebuji. Přebytky nadšeně vítají pipušky. Pořídila jsem Organic Tomato Feritiliser a Cilli Focus s mořskými řasami, snad to rostlinky ocení. S tím kváskem mě to jen napadlo, když přidáváš do zálivky vše možné (z mého pohledu i nemožné 🙂 ), tak jestli by z jeho bakterií a kvasinek zeleninka také měla nějaký prospěch. Třeba podobný jako z drahých prodávaných probiotik …?

  4. Míchala jsem hydroponické hnojivo pro kapkovou závlahu JUNGLE garden a to složku základní a G2 pro rajčata a papriky Patlala patlala , My ji nerozumíme , ale My ji věříme 😂🤣😆

    1. když přidáváš do zálivky vše možné (z mého pohledu i nemožné 🙂) říká Monika , tak nejsem sám a vzpomněl jsem si na pana Wericha a jeho alchymisty , tak to ber jako srandu 🤗😂

      1. JJ. Janinu alchymii obdivuju, holt se vyzná. Já jsem moc konzervativní a z experimentů na svých vypiplaných sazeničkách mám husí kůži. Ale nějaký jednoduchý recept by mohla sem tam prozradit, že 🙂 ? Našla jsem na netu, že někdo dává 1 lžičku kvásku na 3 – 4 litry vody a tím zalévá, tak to zkusím. Co je dobré pro chleba, musí být dobré i pro rajče :))

        1. Jen drobná technická poznámka. Při používání droždí a kvásku pro zalévaní rostlinek je potřeba, aby teplota zeminy byla minimálně 20°C, jinak to postrádá smysl. Kvasnice nepracují. Proto tuto zálivku v těchto chladných měsících nepoužívám. Já nenaměřím tuto teplotu ani ve vzduchu.

          1. Tentokrát si dovolím si oponovat. Kdyby kvásek či kvasnice nepracovaly při nižších teplotách, nekynul by mi doma ani rozkvas, ani těsto na chleba. Kváskový chléb se dokonce dává přes noc pomalu kynout do lednice, kde jsou 4°C a je pak mnohem nadýchanější a chutnější. I těsto z droždí pomalu vykyne v lednici. Běžně zadělávám večer, šoupnu do lednice a peču ráno.

  5. Ale já jsem to tak pochopila 🙂 Už by jsi mě mohl trochu znát 🙂 K alchymii se hrdě hlásím a moje rostlinstvo se s tím musí nějak srovnat a zatím vypadá spokojeně.

  6. Přidávám svou zkušenost , do zálivky na pokojové kytky dávám na 1.5l teplé H2O asi půl kostky droždí a lžící cukru, nechám do druhého dne a zalívám.
    Orchideje , tlustice, zelenec, diefenbachie a spol si libují! 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *