25. leden 2022

Ještě před dvěma lety jsem považovala pěstování plodové zeleniny v domácích podmínkách během zimních měsíců za nesmyslnou činnost a plýtvání časem. Mám ovšem podmínky pro toto hobby naprosto ideální. Naše tři veliká okna jsou obrácená na jih a hlavně jsme zvyklí na existenci při docela nízkých teplotách. Pořídila jsem nějaká grow světla a dokonce vytápěný miniskleníček, který jsem ale moc nevyužila. Plánovala jsem dokonce koupi profesionálního growboxu, ale jsou zbytečně drahé a při pozorování mých rostlinek jsem si v hlavě ujasnila, jaký mnohem jednodušší box si vyrobím a použiji něco ze slušných zásob palet složených v dílně.

Jako ideální plodinu pro pěstování doma na okenním parapetu jsem po dvouletých zkušenostech vyhodnotila okurky. Musí být samozřejmě partenokarpické. Doma je neobtěžují žádní škůdci, netrápí je molice ani svilušky, jen jsem si do zeminy zanesla díky zamořenému substrátu smutnice, ale ty nijak vzrostlým rostlinám neškodí. Rostlinky netrpí na padlí a perenosporu, nežloutnou jim okraje listů.

K tomu, aby slušně plodily, jim stačí nádoba o objemu alespoň 8l, dostatečné množství světla a tepla a samozřejmě spousta živin. Všechny požadované podmínky jsem splnila a včera jsem sklidila dva krásné plody odrůdy Minisprint a tak jsem si v lednu mohla udělat salátek z vlastních okurek. Chuť těchto mini okurek je úžasná. Okamžitě po utržení plodů se začaly zvětšovat další dva a to bleskovou rychlostí. Jsem velmi spokojená.

2 thoughts on “25. leden 2022”

  1. Pěkná okurčička. Tak to já naopak po letošní zimě zjišťuji, že pro mne je pěstování okurek v tomto období ztrátou času. Okna sice máme jižní, malé rostlinky prospívají dobře. Problém nastane, když se začnou liány dožadovat vertikálního prostoru. V arkýřích jsou skla jen 60 cm vysoká, takže vrchol rostliny má nedostatek světla. Ve druhé podkrovní místnosti jsou 2 okna ideální – střešní, jenže místa pod nimi jsou vyhrazena k předpěstovávání rajčat a paprik. Takže okurky trčí na štítových oknech východních, pokud ale nesvítí slunko, teplota se tam nepřehoupne přes 16°C a to jim nelíbí. Pěstování v přízemí nepřipadá v úvahu kvůli našim kočičákům, kteří by udělaly okurkový salát příliš brzy 🙂

  2. Já už okurky vedu vertikálně, jinak by taky neměly dost světla a hodlám je postupně spouštět a odplozenou část liány zamotávat v nádobě.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *