26. leden 2022

Včera jsem míchala hnojivo a nezapomněla jsem ani na svoje krásné papriky. Tuto plodinu stavím na druhé místo za okurky při vyhodnocování vhodnosti pěstování na okenním parapetu v zimních měsících. Při klíčení potřebují docela vysokou teplotu a pak už s nimi nejsou vůbec žádné starosti. Špatně snášejí přesazování, kdy dojde k poškození kořenového balu a tak se snažím ihned po vykouknutí rostlinek ze substrátu a narovnání děložních lístků tyto co nejšetrněji přemístit do poměrně velikých nádob. Veliký objem substrátu je ovšem velmi lehké přemokřit a malé rostlinky tak utopit. Proto zpočátku zalévám po kapkách, mám už na to vypracovaný systém. Dvojici paprik klidně šoupnu do 3l květináče a ony jsou spokojené. Je ale nutné dbát na velmi lehký a propustný substrát.

Paprikám ve velikých nádobách už nelze přisvětlit a ony to snášejí vcelku v pohodě a nijak se nevytahují. Je ovšem potřeba teplota kolem 18 °C. Rostou pak sice zvolna, ale spolehlivě. Těm největším rostlinám už jsem vycvakla korunní kvítek. Papriky velmi dobře snášejí pobyt ve skleníku během slunečných dní a nerozhodí je ani pokles nočních teplot k nule. Velmi dobře se cítí zavěšené pod stropem skleníku a já se dnes pokusím vyrobit nějaké závěsné kyblíky.

Už jsem vysela 24 odrůd a všechny k mojí veliké radosti vyklíčily. Smích mě ovšem přejde v okamžiku, kdy budu muset najít vhodné teplé a slunečné místo pro jejich vysazení.

5 thoughts on “26. leden 2022”

  1. 24 odrůd sladkých paprik nebo máš i nějaké chilli? I v mých podmínkách papriky rostou v zimě bezproblémově (narozdíl od těch okurek), těším se, že ochutnám o něco dříve než v minulých letech a úroda bude konečně díky skleníku i v mých 380 m n. m. uspokojivá.

  2. Také nemám ráda, když mi šlehají plameny z pusy, ale jemně pikantní chilli je skvělou zdravou přísadou v kuchyni, navíc jsou to krásné rostliny. Když mě začne bolet v krku, slupnu ke chlebu s máslem místo rajčete jednu papričku a viry berou nohy na ramena 🙂 A hlavně je přidávám do skleničky se sušenými nakládanými rajčaty. Letos jsem místo Sweet Frontera poprvé vysela Numex suave red – mají prý citrusovou chuť s vůní meruněk, už se na ně moc těším.

  3. No tak já ten Tvůj Numex ochutnám a uvidíme. O prospěšnosti kapsaicinu pro organismus nepochybuji, už občas nějaké to pálivé jídlo do jídelničku zařadím, ale není to žádný vypalovák.

  4. Úspěšně jím občas nahrazuji čokoládu 🙂 . Anebo kombinuji, když potřebuji obří dávku serotoninu, chilli čokoláda je fajn obměna, dokonce jsem na vánoce trochu chilli prášku dala do čokoládového krému do plněných ořechů a moc chutnaly. Mně se už vyklubaly všechny papriky i papričky. Včera i opozdilec Gulliver, jehož semínka jsou z roku 2018. Ale papriková semínka vždycky máčím v heřmánkovém čaji, myslím, že jim to klubání tvrdou slupkou semínka usnadňuje. Frontera by ti vyklíčit měla, ta jsou z loňska.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *