27. prosinec 2021

Můj krásný nový zahradnický zápisník už má první záznam a to ze včerejška „Vysela jsem svoje první petunie.“

Letos na jaře jsem dostala mrňavé sazeničky surfinií, vypěstovala jsem krásné životaschopné rostliny a dovedla je ke květu. Pestré truhlíky pak celé léto zdobily náš ryze konzumní dvůr. Bohatá a pestrá květenství ocenil rovněž hmyz a kolem truhlíků to neustále bzučelo. Naše včely mají jednu výhodu. Na dvoře kvete spousta citrusů a jejich nektar obsahuje kofein. Včely a čmeláci tak poletují s přidanou energií a zvládnou toho tak během dne mnohem více a to podobně jako já po ranním kafíčku.

Tak jsem se rozhodla, že si vyseji petunie sama a uchvátily mě nízké plnokvěté odrůdy jako Pirouette F1. Výsev těchto kytek je prý vyšší dívčí, ale já myslím, že už na to mám 🙂 Samozřejmě jsem výsev pečlivě nastudovala. Semínka jsou velmi drobná, ale znám i menší. V plastové mini zkumavce jich bylo 11 kousků. Semínka by měla zůstat na povrchu, neboť potřebují ke klíčení světlo a je tak dobré jim i přisvítit. Nedokáži čekat až do února, kdy je prý ta nejvhodnější doba pro výsev a tak si už semínka hoví v krásné plastové nádobce a šoupla jsem je k rajčatům pod zářivku.

V případě, že bude tento pokus úspěšný, tak si vyberu ještě nějaké odrůdy převislé. Pořídím závěsné truhlíky a vyzdobím si mříže na psím kotci. To se bude v létě krásně spát. Dokonce jsem podědila po dceři krásná ratanová zahradní lehátka. Tak kdepak je to jaro?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *