Přemýšlela jsem, do jakého receptu bych umístila svoje skvělá sušená rajčata a napadli mě šneci. Nechtěla jsem nic složitého a přesto je výsledek perfektní.
1 sklenice horkého mléka
2 lžíce cukru
1 lžíce oleje
0,5 lžičky soli a 0,5 lžičky suchých kvasnic
zhruba 360g hl. mouky
V misce smícháme všechny suroviny a do ještě nedokonale zpracovaného těsta přidáme lžičku oleje a pokračujeme v hnětení. Nelepící těsto necháme 30 minut odpočívat v teple přikryté fólií. Na náplň jsem si nachystala pórek (nemám lahůdkovou cibuli), čerstvé oregano a sušená rajčata naložená v oleji. Vše jsem nakrájela na drobné části a promíchala se dvěma lžícemi oleje z rajčat. Odpočinuté těsto jsem rozdělila na 4 části a každou vyválela. Na vyválené těsto jsem umístila náplň, smotala do válečku a utvořila šneky. Nechala jsem je na plechu 15 minut odpočinout a pak jsem je rukama potřenýma olejem rozplácla a mázla rozšlehaným vajíčkem. Pekla jsem zhruba 35 minut při 180°C. Mňam! Dokonalé jsou nakrájené na klínky a přikusované ke kvalitnímu červenému vínu. Napadlo mě, že příště do válečku přidám sýrové nitě. Další pokus by mohl být s nasekanými olivami, fantazii se meze nekladou.
Jani , vyzerá to perfektne. To „horké mléko“ nezabije ale kvasnice? nestačí teplé?
To horké mléko je důležité proto, že způsobuje elastičnost těsta. Kvasnice pracovaly v pohodě, ale můžeš vyzkoušet i teplé.