23. říjen 2021

Něco se mnou není v pořádku, možná bych se měla nechat vyšetřit. Navštívila jsem zahradnictví a nekoupila jsem si tomel, ač se na mě prosebně koukal. Byla jsem v knihkupectví a nekoupila jsem si deset knížek a dokonce ani jednu jedinou a že jich tam bylo. Bude to zřejmě vážné 🙂

Svítí sluníčko a rostliny ve skleníku si užívají krásný podzim. Každým rokem přesouvám citrusy zvenku přímo do zimoviště a to až za prvních mrazíků. Letos jsem jim výrazně prodloužila sezónu přesunem do skleníku a ony vypadají velmi spokojeně. Plody, které by si k dozrání ponechaly až na příští sezónu, se zvětšují přímo před očima a je tady šance, že budou zdobit naši vánoční tabuli. Většina rostlin znovu kvete. Citróny už používám do čaje a kůru na pečení, nádherně vypadají grepy a já se těším na mandarinky.

Celoroční pěstování citrusů ve skleníku jsem už taky vyzkoušela, ale dopadlo to nezdarem. Stromečky na jaře velmi bohatě vykvetly a vytvořily spoustu plodů. S rostoucí teplotou začaly plody opadávat, listy žloutnout a byla jich plná zem. Na listech se začaly objevovat tmavé lepkavé skvrny a rostliny vypadaly nešťastně. Nikdy jsem na citrusech nenašla žádné škůdce a tak nastalo stěhování na čerstvý vzduch. Tytéž rostliny jsem letos od brzkého jara vystěhovala na dvůr, prožily si velmi chladné období, nekvetly tak bohatě a tak brzy, ale plodů si ponechaly spoustu. I obrovský pomerančovník Tarocco má kolem 15 krásných pomerančů a on se nechá vždy dlouho přemlouvat. Chtělo by to nějakou krásnou oranžérii a houpací proutěné křeslo. Nikdo by mě odtud nedostal.

1 thought on “23. říjen 2021”

  1. Ano, rozumím tomu, také mám pocit, že nejsem ve své kůži a ani nevím proč…Nemůžu dýchat jako obvykle….kovid nemám…
    Vydržíme…:) Doufám, že to bude lepší…:)
    Děkuji za všechny informace, ať se daří! 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *