20. říjen 2021

Vydali jsme se na průzkumnou výpravu na okolní kopce. Bílé Karpaty v tom slunečném odpoledni a z vrcholků kopců vypadaly úchvatně. Krásu podtrhovala spousta něžných ocúnů. Těch je na loukách opravdu hodně. Bohužel jsme zjistili, že všechny ovečky se pasou na loukách obehnaných ohradníky a ze sběru hnoje nebude nic. Budu se muset na dodání této skvělé výživy domluvit s majitelem ovčína. Snad budu úspěšná.

S prázdnou jsem ale neodešla. Objevila jsem nádherně zetlelý obrovský pařez a jeho velkou část jsem si donesla domů. Materiál příjemně voní houbami a já se těším, až tuto lahůdku přimíchám na jaře do nádob kanadským borůvkám. Spoléhám na to, že se houby s kořeny rostlin spřátelí a tato mykorhiza bude blahodárně působit na zdraví a plodnost rostlin. Na loukách je spousta obrovských krtinců a tak jsem si obsah jednoho nabrala do kyblíku. Zemina se krásně sypala, hezky voněla a já ji přimíchám do substrátu paprikám, jejichž pravidelný listopadový výsev už se pomalu blíží.

Naprostou euforii ve mně vyvolal objev  obrovského padlého buku, na kterém trůnila spousta nádherných chorošů. Spolu s malým přírodním jezírkem vytvořil strom krásné romantické zátiší. Nádhera! Dva luxusní exempláře jsem si s dovolením uloupla a mám úžasný zdroj mojí oblíbené trichodermy, na jejíž pomoc při pěstování rajčat každoročně spoléhám.

Procházka mi dobila baterky a získanou energii jsem využila na upečení jablkového koláče.

2 thoughts on “20. říjen 2021”

  1. Nádherná scenérie s chorošovým kmenem u tůňky. Vyrážíme si dnes užít krásný teplý den na kolobrndách podél řeky Berounky na trase Beroun – Nepilův Hýskov – Nižbor. Doufám, že cestou potkám také nějakou krásu a beru batoh, kdybych potkala i něco užitečného 🙂

  2. Tak si to užij, hlásí rekordní teploty, ale u nás hodně fouká. Vítr mě fakt nebaví. Na zahradě poletují prázdné konve, musím do nich napustit vodu a tím je zatížit.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *