19. říjen 2021

Je to letos nekonečný příběh. Každý den je pod asiminou hromada spadlých plodů a na stromku jich ještě stále spousta visí. Nestíhám plody rozdávat a situace mě nutí neustále vymýšlet nové možnosti zpracování. Loni jsem vyráběla džem a toho se dodnes nikdo ani nedotknul, dokonce jsme ani neochutnali. Ta banánově žlutá barva budí zřejmě nedůvěru, džemy mají být barevné. Toho jahodového se každým rokem naopak nedostává. Úspěch měly nanuky s přidáním granátového jablka a čokolády.

Něco už jsem nasušila, ale je to šílená piplačka. Máme naštěstí díky nové mrazničce dostatek místa pro věci mražené a tak jsem se rozhodla tyto banány zmrazit jen tak, bez přidávání nejrůznějších příchutí. Plody jsem rozpůlila, opatrně vyndala veliká semena a dužinu vykrojila lžičkou ze slupky. Ani jsem se moc neumazala a časem se mi podařily krásné kopečky. Pokud se po vytažení z mrazáku nechají mírně povolit, je to skvělá lahůdka. Tak dokonale vychlazené plody mi chutnají ještě více než ty ve stavu čerstvém. Dokážu si je představit polité slaným karamelem, čokoládou nebo třeba rozmixovanými jahodami či borůvkami. Jednotlivé hromádky se musí mrazit odděleně třeba na plechu s pečícím papírem a pak se dají krásně sesypat do sáčku nebo nějaké krabičky.

Dnes jdu k zubařce a tak sebou beru tašku s těmito lahodnými plody. Loni jí a sestřičce moc chutnaly. A já pokud zákrok přežiju, budu pokračovat v kopečkování a mražení.

3 thoughts on “19. říjen 2021”

  1. Ať tě zubařka moc netrápí. Ten džem ochutnej, třeba budeš překvapená. Umím si ho představit na palačinkách nebo tvarohových lívancích v kombinaci s čokoládovým nebo karamelovým toppingem.

  2. Jani, vím, že jsi mi nabízela, ani jsem nereagovala, protože jsem byla nachrchlaná a nemínila to nikde roznášet bůhví, jestli to nebyl covid 🙁 Měl to Tom, pak od něj moje mamka, následně od ní já. Jemu ale test vyšel negativní, mamka je očkovaná a já si test nedělala, protože mě to stejně napadlo až mi to někdo řekl. Ani jedna jsme nebyla nemocná léta, tak je to prostě divné. Snad vyjedu po nákupech zítra, tak na tebe cinknu 😉

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *