5. červen 2021

Po páteční šílené odpolední směně jsou ranní obloha plná beránků, bezvětří, příjemná teplota a štěbetání ptactva nádherným balzámem na duši i tělo. Když připočtu mlsání krásných a šťavnatých jahod, pak jsem velmi blízko ráji na zemi.

Nápad nevyhazovat všechny odnože jahod na podzim do kompostu a vysadit je do již volných truhlíků a kyblíků je skvělý. Jahody zrají mnohem dříve, jsou krásně čisté a nikdo mi je nežere. Jen je potřeba dost zalévat, aby plody nezasychaly. Teprve po odplození obohatí pracovité keříky můj kompost.

Konečně nastala doba vhodná pro mulčování. Do včil byla zem studená a mokrá, ale už se stihla prohřát a vysušit. Je tedy potřeba začít hospodařit s vodou. Na našem dvoře vše vysychá velmi rychle a já chci tahání těžkých konví omezit na nezbytné minimum.

Už jsem vyrobila a osadila 12 bílých nopových nádob a tím jsem patrně skončila. Dobrala jsem kompost až do samého dna. Tak jsem vymyslela, že nádoby naplním jen do poloviny a jak bude rostlinka růst, tak budu přidávat posečenou trávu, která při zalévání pustí i nějaké ty živiny.

Velmi mile jsem letos překvapená, jak neuvěřitelně bohatá květenství moje rajčata vytvářejí. Nejde jen o ruské odrůdy, které jsou tím typické, ale nádherné je i semácké Valdo. Snad budou všechny květy dobře opylovány a já budu moci fotit nádherné hrozny plodů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *