Spousta lidí se mně dotazuje na nejvhodnější odrůdy rajčat na sušení. Rajčata suším už docela dlouho a při hledání vhodných odrůd jsem ušla kus cesty. Začala jsem s odrůdou San Marzano a je to logické, sušená rajčata dostupná v obchodech jsou právě SM. Jenže toto rajče je velmi náchylné na černání květního konce a ani s produktivitou jsem nebyla spokojená. Ke všemu je ještě hodně pozdní. Následovaly pokusy s rajčaty podlouhlými a masitými jako je kupříkladu Opalka, Cornabel, Andine Cornue nebo Jersey Devil. Tato rajčata se sušila skvěle a se slušným výnosem. Začalo mi vadit, že jsou moc dlouhá. O moje sušená rajčata začal být veliký zájem a já jsem se tedy poohlédla po výkonných hybridech s plody ve tvaru slepičího vejce a s co nejsilnější stěnou. Chtěla jsem, aby rajčátka byla všechna stejná a ve skleničce to vypadalo profesionálně. Všechny moje podmínky splňují především ruské hybridy jako Marselon, Vikusja, Pokrasněvšaja Něvěsta a Velikosvětskij.
Skvělá, dostupná a za pár kaček je odrůda Scatolone a já ji mohu vřele doporučit. Netrpí žádnými chorobami, je velmi úrodná a perfektně se suší, ve skleničce vypadá nádherně. Rajče je to ovšem docela pozdní a je tedy dobré jej vysít už koncem února. V mých podmínkách dozrálo vždy v pohodě.