Dotazy – Fermentovaný čaj

Jeden z dalších dotazů se týkal složení a přípravy mých fermentovaných čajů, které tak milují moje papriky. Používám normální malý kvasný hrnec. Složení jeho náplně se odvíjí od toho, jaké prvky moje rostlinstvo potřebuje. Pro počáteční stadium růstu je nutný dusík a tak do nádoby nacpu co nejvíce zelené hmoty. Stihla jsem první letošní čaj založit v době, kdy nebyl sníh a na zahradě se nějaké to zelenisko dalo sehnat. Přidala jsem padané listí, protože kořeny pro svůj dokonalý vývoj potřebují fosfor a ten je společně s draslíkem v těchto listech přítomen. Jako pamlsek přidám nějakou slupku z jablíčka a kvašení nastartuji kouskem žitného chleba. Až přestane hmota bublat, tak je hotovo. Pro zálivku používám koncentraci 1 : 10.

Během sezóny vylepšuji čaj slupkami z banánu kvůli draslíku a jiným potřebným složkám, přidám otruby, ovesné vločky a za ideální považuji přihodit nějaký ten špatně sterilovaný a kvasící kompot. Takových se u mně najde vždy dostatek, loni mi tak vykvasila téměř všechna strouhaná jablka. Fantazii se meze nekladou a lze takto zpracovat téměř všechny zbytky z domácnosti. Skvělé jsou všechny rostliny merlíkovité, které obsahují hodně hořčíku. Tak se dají využít třeba listy červené řepy. Všechny rostliny bývají z takového způsobu výživy nadšené.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *