Dnes mám nečekané volno a je tak nehezky, že bych byla raději v práci. Leje a je tmavo. Tak jsem se vydala pro trochu radosti do skleníku, ve kterém právě dozrávají citrusy. Vypadají úžasně a rozhodně by si zasloužily mnohem lepší ubytování. Ideální by byla nějaká oranžérie. Přečetla jsem si, že jde o druh uzavřené, zejména zámecké stavby s velkými okny a vytápěním, která slouží k přezimování choulostivých dřevin v květináčích a byla původně určená k pěstování citrusů. Zámek nemám a naši mladí s jeho pořízením nějak váhají 🙂 Mám celou zimu na přemýšlení, jak takovou oranžérii postavit a nemuselo by to být nic obrovského a honosného.
Včera jsem naštěstí koupila cukr a tak dnes budu krájet svoji nádhernou dýni Muscate d’Provence na kandování. Je to u nás nejžádanější forma zpracování dýně. Budu se mít čím zabavit, dýně je obrovská. Možná do směsi přidám i nějaký ten vlastní citron, je mi však líto je trhat, když na rostlinách vypadají tak hezky. Výhodu to má jasnou, můžu s klidem použít i kůru, která samozřejmě není ničím ošetřená. Taky bych si mohla za odměnu dopřát mojito, mátu a limetky mám.
Jani, máš ich nádherné. Figy máš ešte vonku? Nebudeš mať na jar navyše nejaký exemplár Trnavského veľkoplodeého? možno by sa mu darilo aj u nás na Myjave.
Tak fíky mám na dozrání ve skleníku a ty největší venku, už by se tam nevešly. Trnavský velkoplodý je prostě bomba, ale mám zatím jen malou rostlinku o výšce kolem 60cm. Nasadil celkem devět plodů a všechny postupně po jednom dozrávají. Ostatní budu muset na jaře ostříhat, takže řízky by byly, za vyzkoušení by to stálo určitě.
Fíky nemůžu, já bych si dala ten řízek 😉 A ten bych zase neměla :-)))