Hodnocení odrůd 2020

V letošní sezóně jsem opět pěstovala spoustu nových odrůd rajčat. Pokusím se tady o jejich letmé zhodnocení. Mírně jsem ustoupila od pěstování srdcí, ale ta co mi vyrostla, stála opravdu za to. Obrovskými a nádhernými plody mně doslova zaskočilo Grand Oxheart of Kentucky a navíc skvěle chutnalo. Krásně symetrické, nádherně červené a veliké plody předvedl King Kong, chuť skvělá. Velmi produktivní a zajímavá je odrůda Teton de Venus. Exkluzivně vypadá a zároveň tak chutná dvoubarevné Coeur de Zebre. Ve skleníku už velmi brzy excelovalo růžové a vynikající srdce Dagestanskij. Velmi pozdě jsem vysévala a taky sadila odrůdu Red Butter Heart, která dozrává teprve nyní a já se na ty neskutečně krásné a symetrické plody už teď nemůžu vynadívat.

S nadšením jsem se letos vrhla na pěstování bifteků. Téměř dinosauří velikost plodů předvedla odrůda Rose d´Eauze a tyto nádherné růžové plody byl problém na rostlině uvázat. Úžasně „pracovitá“ je Milka’s Red Bulgarian se spoustou téměř uniformních krásně červených a skvěle vychucených rajčat. Stejnoměrně veliké a rovněž velmi pěkné plody vyprodukoval Moya a ještě atraktivnější je jeho tmavá varianta Moya Noire. Velmi časté byly moje zastávky u rostliny Allegany Sunset a já jsem se kochala zajímavými dvoubarevnými a velikými bifteky s ovocnou chutí. Jednou z mála tmavých odrůd byl extrémně produktivní a neuvěřitelně odolný chladu i chorobám Mr. Brown. Rostlina vedená na tři výhony obsypaná nádhernými hnědými plody budila velkou pozornost. Velmi zajímavá je odrůda Belle du College s plody pruhovanými.

Všechna rajčata žebrovaná se ukázala v tom nejlepším světle, statečně se poprala s nepříznivým počasím a extrémním tlakem chorob. Exkluzivní a velmi plodná byla letošní novinka Red Pear Abruzesse a rovněž skvěle chutnala. Překvapila mně její veliká masitost, rajčata jsou vhodná na sušení a ideální na kečup. Neuvěřitelné množství plodů na dvou výhonech vyprodukovala italská Albenga a zahanbit se nedala ani ruská odrůda 100 Pudov.

Se všemi letošními novinkami jsem velmi spokojená.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *