Téton de Venus

V popisu této odrůdy je uvedeno, že plody rostou vždy po dvou kusech a mají výrazné bradavky, proto ten název Venušiny bradavky. Tak jsem se šla podívat na svoji rostlinu a je to tak, plody jsou převážně po dvou kusech, občas ovšem jen po jednom, za což dávám vinu nehezkému počasí.

Rostlinu mám pouze jednu a je obrovská navzdory vedení na dva výhony. Hodila by se mi konstrukce vysoká minimálně 2,5m a ani to by asi nestačilo. Plodů je kupodivu dostatek a ty spodní jsou velmi veliké. První dvojice sklizených srdcí vážila skoro přesně 0.5kg. Plody jsou velmi masité a mají jen velmi málo semen, bohužel. Je to dáno tím, že jsem květy chránila před opylováním hmyzem kvůli čistotě odrůdy. Plody jsou větší a mají více semen v závislosti na tom, kolik zrnek pylu je přeneseno na bliznu. Proto mají v těch obrovských hangárech domečky se čmeláky, i když jsou rajčata samosprašná.

Chuť Venušiných bradavek je velmi slušná a vzhledem k jejich masitosti je rajče vhodné na přípravu kečupu a já je asi usuším. Je to odrůda francouzská ( někdo říká italská) a já jsem s ní spokojená. Rostlina je vitální a netrpí chorobami. Nechám si ji v sortimentu a pokud z ní vydoluji nějaká semena, tak je zařadím do nabídky.

2 thoughts on “Téton de Venus”

  1. Jani, mne z Teton de Venus vyrástlo úplne niečo iné so zemiakovým listom, plodmi podobné Black truffle vysievala som iba po 2 semienka, tak neviem, či som niečo poplietla ja, semienka som mala z Croatian- ale nemám ani nič podobné Teton na záhrade. Tak si nejaké zahováram u teba.

  2. Já mám semínka od Niny a vypadá to, že mi vyrostlo to, co mělo. Taky mám letos v rostlinách občas zmatek, místo Garmošky mám nějaký hladký biftek a přitom jsem si jistá, že jsem vysela originál semena.
    Některá srdce vůbec nemůžu najít, asi jsem je omylem prodala.
    Co mně ovšem vytáčí nejvíce, je ten neustálý déšť.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *