3. červenec 2020

Byla jsem čtyři dlouhé a pro zahradu ty nejdůležitější měsíce doma, nemusela jsem do práce a na úrodě je to sakra poznat. Měla jsem tu nádhernou možnost poskytnou každé plodině to, co jí nejvíce vyhovuje. Samozřejmě, že mi do mého snažení hodně zasahovalo počasí a to nejprve ukrutným suchem a pak nepřestávajícím deštěm. Vůbec to ale neznamená, že bych měla zahrádku jak z katalogu prostou všeho plevele. Plevel mi v rozumné míře nepřekáží. V období sucha částečně zakrýval půdu a bránil odpařování vzácné vláhy a v mokru naopak část vody odčerpal pro sebe. Taky na sebe občas stáhne nějaké ty škůdce.

Ukázkové jsou všechny exotické rostliny. Asimina má tak obrovské listy a tak hustou korunu, že vůbec netuším, kolik je uvnitř plodů. Trio tomelů se má k světu a větve NB se pomalu ale jistě sklánějí k zemi v důsledku toho, že plody nenápadně nabírají na hmotnosti a je jich spousta. Fíkovníky se chystají letos poskytnout rekordní úrodu a citrusy jsou jim v patách.

Paprik je tolik, že je cpu do sklenic a to teprve ukazuje plody druhá a mnohem později vysetá parta. Rostliny po sklizni chvíli odpočívají a mnohé už nasadily nové listy a květy. Všechny jsem je vyhodila ze skleníku na čerstvý vzduch a déšť, je to pro ně překvapení, že něco takového vůbec existuje, od února jsou ve skleníku. Polovina skleníku je prázdná a asi tak i zůstane. Možná se pokusím o drobný experiment s velice pozdním výsevem rajčat nebo okurek.

Nejvíce jsem se samozřejmě věnovala rajčatům a vyrobila spoustu chyb, což mi došlo bohužel pozdě. Poskytla jsem jim dokonale vyváženou stravu a perfektní prevenci proti všem možným chorobám. Neustále mi doma bublaly rozličné náplně v kvasných nádobách, vyráběla jsem nejrůznější lektvary a směsi, pěstovala trichodermu a rostliny mlčky strpěly spoustu někdy velmi podivných postřiků. Zdálo se mi, že veškerou moji snahu spláchl neustávající déšť a nebezpečná vlhkost vzduchu. Začala jsem být frustrovaná a naštvaná , tolik snahy a práce vniveč.

Po včerejší směně jsem vlítla na zahradu a pesimismus mně opustil. Téměř všechna rajčata jsou ve vynikající formě a nasadila obrovská květenství, už se ukazuje spousta malých plodů těch neroztodivnějších tvarů a já mám velikou radost. Opravdový zázrak provedl s rostlinami monofosfát kalia, jehož výrobu jsem dlouho ladila. Dusíku měla rajčata dostatek a přídavek draslíku, fosforu a vápníku je neuvěřitelně nakopl k tvorbě plodů a to jsem nutně potřebovala. Vynikající jsou probiotika firmy WEIKI a já bych nechválila nic, co by se mi nelíbilo, je to geniální produkt a já firmě za odvahu uvést tato hnojiva na trh tleskám.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *