Zataženo, prší a teplota přesně na deseti.
Nějak mi to pochmurno nijak nevadí, stejně jsem neměla v plánu žádné zahradní práce, potřebuji změnu! Někam vyrazím.
Sklidila jsem letošní první jahody, tedy úplně první ne, ty mi donesl radostně v dlani vnuk, kterému jsem vyčinila, že u nás se úroda nejprve fotí a až pak konzumuje. Dcera a syn se rozchechtali.
Jahody jsou nádherné, zdravé, krásně vybarvené, kompaktní, úžasně voní voní a skvěle chutnají. Ničím nepřipomínají světle růžovou hmotu bez chuti a zápachu z obchodu. Navíc jsou pěstovány bez chemie, pokud nepočítám zálivku coca colou, která zlikvidovala nějaké půdní potvory. Hodně dobře keříky přijaly moje fermentované hnojivo, které jsem jim připravila na míru s použitím výluhu z jehličí, který má pro ně tolik důležitou kyselou reakci. Nevím přesně, kolik gramů hořčíku nebo fosforu ono hnojivo obsahuje, ale pokud jahody vypadají takto, pak není potřeby tohle řešit. Na obrázku je odrůda Daroyal s podlouhlými plody a ty baculky jsou Renesance.
Protože mně výsledek velice potěšil, tak na podzim posbírám všechny truhlíky a vysadím do nich co nejvíce odnoží, nechám přezimovat ve skleníku a v období, kdy zakvetou je umístím ven. Začínají se vzpamatovávat stáleplodící jahodníky v kyblíkách, které jsem už loni odepsala. Pokusím se pro ně něco užitečného udělat, třeba dodám nějaké živiny a možná některé přesadím a namnožím. Moc hezky vypadá odrůda Portola a Harmony.
Ty jsi se Jani z toho ,,někam vyrazím“ nevrátila?!? A kdo se o to všechno bude starat! A dobře si udělala. Včera bylo protivné počasí, nebavilo mne to ani náhodou. Když jsem sundala světr bylo mi zima, protože zašlo slunko, jak jsem si ho dala, vyšlo slunko a horko. K večeru už zima jak sviň. Dneska do rána zase nějakého půl stupně mínus 🙁
Ani jsi mi neopravila ty překlepy babo! A dávám echo, že to vypadá na -2st(u nás) Zakryla jsem pro jistotu pařeniště, kam jsem před pár dny strkla pár rajčat, co přežilo ten pogrom 😉