Rajčata semideterminantní

Ve skleníku už se mi to „srdíčkuje“. Jedná se o odrůdu Favourite Holiday a ta je semideterminantní tedy středněrostoucí. Přicházím těmto odrůdám v poslední době na chuť. Mají totiž spoustu výhod. Vynikají vysokou produktivitou jako rajčata keříčková a jsou zároveň odolná vůči základním chorobám, jako indeterminantní hybridy. Keříčková rajčata vyprodukují sice spoustu plodů, ale jsou extrémně náchylná k naprosto běžným onemocněním. Navíc jsou velmi nízká, obvykle se válí po zemi a slouží jako pochoutka myším, slimákům a kosákům.

Veliká výhoda středněrostlého rajčete spočívá v tom, že my můžeme elegantně ovlivnit, kdy rostlina zakončí růst. Pokud jí poskytneme dokonalé podmínky, je schopná na jednom výhonu vyživit 6 až 8 plodenství. Mezi jednotlivými vijany bývá pouze jeden maximálně dva listy a rostlina je tak velmi kompaktní. U rajčete indeterminantního rostou mezi vijany obvykle listy tři a já jsem dnes napočítala dokonce pět. Osm plodenství u vysokých odrůd znamená obyčejně výšku kolem dvou metrů, ale u středních pouze kolem1.2m.

Výhodou semideterminantních rajčat je jejich ranost. Než vysoká rostlina vytvoří ony tři listy, to trvá tak týden, tak rajče střední už vesele tvoří plodenství. Pokud budete pěstovat tato rajčata na dva výhony, poskytnete dostatek světla -je potřeba sadit dále od sebe, pak nebudete vědět, co s úrodou. Jako druhý výhon je vhodné zvolit ten nejsilnější a ten bývá pod prvním květenstvím, ostatní je potřeba vylámat.

Já mám v sortimentu tři semideterminantní heart-shaped odrůdy a to Pudovik, La Donna a Fafourite Holiday a jsem z nich nadšená. Takové množství obrovských srdcí, které vyprodukoval právě Pudovik, nedala žádná indeterminantní odrůda.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *