13. duben 2020

Všechno rostlinstvo včetně stromů nutně potřebuje vodu. Včera jsem šetřila síly s výhledem na optimistickou předpověď, prý bude pršet. Snažím se uvěřit tomu, že nás déšť, jak má obvykle ve zvyku, neobejde. Zalít by zasloužila zrovna krásně rozkvetlá asijská hrušeň Nijisseiki, mám moc ráda tohle trochu neobvyklé ovoce.

Ve skleníku nastává uvazovací období, rajčata rostou jako z vody a vypadají skvěle. Masitá srdce, jako kupříkladu Favourite Holiday, mají tendenci se tvářit velmi tragicky a mít žalostně svěšený vrchol, já jim na tohle představení už neskočím a nezaleji a nezaleji, takto roste většina srdcí. Nádherné je cherry Elf s rozkvetlým druhým vijanem.

Vzhledem k dohodě s firmou SEMO se fakt snažím, aby jejich odrůdy měly péči přímo nadstandardní a třeba Jahodo se mi docela povedlo.

Ve skleníku začínají konečně vykukovat cukety, ledový salát a mangold. Co nejdříve je musím nasměrovat na záhony, místo ve skleníku mají rezervované papriky a už je jim docela těsno. Papriky už musím taky začít uvazovat, mají nasazeno veliké množství plodů a začínají se pod jejich tíhou nebezpečně kácet.

Dnes jsem nějak bez energie, tak si naordinuji pouze lehké a pokud možno radostné zahradnické práce.

Hezké velikonoční pondělí všem!

6 thoughts on “13. duben 2020”

  1. Tak o tom by se dalo dlouze diskutovat. Každá práce na zahradě mi připadá radostná, některé ovšem jen prvních deset minut. Třeba likvidace bršlice v malinách.

  2. Tak děvčátka, co se týče rajčatové sezony, ta u nás právě skončila. Nevím, jestli se tomu mám smát či plakat, zatím bylo do sázení daleko, tak se spíš směju, ale já si spálila veškeré rajčatové přísady. Dala jsem je otužovat-letnit, v úterý. Nevím, jestli se už projevuje demence, ale nějak mi nedošlo, že za oknem a venku jaksi není totéž. Večer je jdu uklidit a všechny lehly. Ne, ani ráno se nevzpamatovaly. Možná pár z těch cca 50 zachráním, ale moc tomu nedávám(a to jsem je slíbila i mamce) Včera jsem pro jistotu rovnou vysela nové. Letošní první sklizeň bude spíše podzimní:-)) Třeba už bude po plísni;-) To nepíšu, aby jste mi začaly nabízet své přebytky, to jen pro info, že o rajčatech letos nepíšu a určitě už ani nenapíšu :-))))

  3. Já zírám! Nejprve zlikviduješ papriky počůraným zeolitem ( obrovská úspora 🙂 ), následně spálíš na slunci rajčata. Začínám se bát, co napíšeš o okurkách nebo cuketách.

    Přebytky Ti nenabízím, sama mám málo, ale kdyby Tě mamka chtěla zavrhnout, tak bych ji mohla několika kousky uklidnit.

    1. Nééé, papriky žijou a jsou celkem dobré. Teda jako rozměry vašich tady pěstitelek nedosahují, ale jsou dobré, jdou na květ. Rajčata…to se mi ještě nikdy nestalo. Ale letos jsem je neměla doma kde mět, neb po okně špárají kočky. Kdybych je dala na okno do zahradního domku, tak pohoda, ale to já néé, když už, tak už :-)) Mamka to ještě neví, nemám odvahu jí to sdělit, počkám, až jestli to některé třeba rozchodí..ale fakt nevypadají. spadly jim hlavičky…až na zem.

  4. Na výsev ještě není tak pozdě, taky ještě dosévám odrůdy, které jsem nechala venku v sadbovači a ony mi zmrzly.

    Pro tu mamku bych fakt něco našla, ale jsou to samé exotické odrůdy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *