Z dnešní noci jsem měla velkou obavu, byl hlášen docela slušný mráz. Celý den jsem nechala skleník akumulovat teplotu do veškeré v něm přítomné hmoty, teplota dosahovala až ke 40°C. Všechny možné i nemožné nádoby jsem naplnila vodou a umístila mezi rostlinstvo. Mírně jsem přitopila a teplotu -5.5°C jsme zvládli. Rajčatům kupodivu tak veliký teplotní rozdíl svědčí, krásně kvetou a vypadají zdravě. Letos mám nějakou úchylku a neustále zkoumám zdravotní stav svých rostlin, to jsem nikdy předtím nedělala, každou sebemenší skvrnku na listech pečlivě analyzuji a okamžitě míchám léčivý lektvar. Nemyslím, že je to dobře. Papriky už tak nadšené nejsou a při takových změnách teplot protestně svěsí listy, ale je jim to houby platné.
Vynesla jsem část svých přísad na sluníčko a zkoumám, zda se rajčatům líbí více podmínky ve skleníku nebo na čerstvém svěžím vzduchu na dvoře. Zatím je na vyhodnocení pokusu brzy.
Dcera se nudí, odjela na dva dny do Prahy kvůli vyšetření – bude to zase kluk -a já neustále přebírám nějaké zásilky. Za dva dny jich bylo už šest, nechala mi svoji bezednou platební kartu a dnes dorazily kuchařky. Jestli to má znamenat, že se chystá po návratu vrhnout do vaření a pečení, budu potěšená, už se nemusím ze zahrady vůbec vracet do baráku. Jen mně překvapilo to maso, patrně se jí ještě nepodařilo za poměrně krátce trvající manželství předělat zetě na vegetariána.
Odbočka k tomu vegetariánství. Chápu své setřenky, které jsou vegetariánky proto, aby se kvůli nim nic nezabilo. Jenže ryba je taky živá. Nechápu moc nejíst maso vůbec, že je to zdravější. Ony jsou zářný příklad, neznám snad nachcípanější osoby 🙁 Řekla bych…všeho s mírou. Tak, jak se stravovali mí prarodiče, maso nejvíš 2x do týdne. Pochopitelně já to většinou nedodržuju…ale vím, že je to tak správně 😉
Jani, u nás ráno o 6. bolo vonku pri skleníku -6,5 stupňa, v skleníku rôzne , pod tunelom pri 3 sviečkach+6, bez tunela pri zemi +1. Mám tam tiež veľa nádob s vodu k akumulácii a zmierneniu teplotných rozdielov. V zemi tam mám vysadené napevno iba 5 koreňov, otužujem tam však už vyše 2 týždňov temer všetky sadeničky. Tú zálievku proti stresu z chladu si už skúšala? Ja ihličie ešte stále iba lúhujem, amoniak nemám. Dnes navečer tiež pridám ešte ďalšie nádoby s teplou vodou, koľko sa bude dať.
Byla jsem stoprocentní vegetarián dva roky a cítila jsem se skvěle, ale byla jsem o hodně mladší. V současné době maso nevyhledávám, ale ani se mu nebráním, pokud je zajímavě upravené a nejlépe pokud mi ho někdo naservíruje až pod nos.
Zálivku proti stresu jsem na rostlinách ještě nevyzkoušela. Ten amoniak má za úkol převést kyselinu boritou na tetraboritan amonný, který je pro rostliny lépe přijatelný. Nedáš-li kyselinu boritou, nebo ji dopředu důkladně rozpustíš v horké vodě, amoniak není potřeba. Začíná mně ta zahradnická chemie docela bavit.
Dík za radu, aspoň ho nemusím zháňať. Vlani som to tak robila, že som Kyselinu Boritú rozpustila vo vriacej vode a podľa návodu nariedila vodou, keď mi počas chladných dní v máji rajčiny dobre nezasadali.
Dávajte si na seba pozor, tá Praha je nebezpečná, syn v Uk mi tvrdil, že tam to má už temer 40%ľudí, údaje nie sú smerodatné, lebo testujú iba vážne prípady v nemocniciach, aj on to zrejme už mal a hoci bol v nemocnici , keď sa dusil, netestovali ho . Chvalabohu, už je na tom lepšie, teplotu nemá, chodí do práce, kolegovia v ofice veselo okolo neho kašlali, keď si dal rúšku, šéf si ho zavolal, nech nešíri paniku. Z tých istých dôvodov nemajú rúšky ani predavačky v obchodoch. Ale zriaďujú veľké nemocničné stredisko v centre Manchestru. Teraz už u nichv práci robia na smeny, aby medzi sebou neprichádzali v kancelárii toľko do styku, 7 ich leží doma v horúčkach, 1 sa tiež už vrátil do práce.